Institucije kulture u BiH će svjetski dan knjige i autorskih prava obilježiti online putem

“Međunarodni dan knjige i autorskih prava” se peti put obilježava u Bosni i Hercegovini 23. aprila 2020. godine s temom “Sa knjigom oko svijeta” kojom se želi dati poticaj čitanju, potaknuti razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.


Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulirajući naš um i kreativnost.
U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibilotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni “Dan knjige i autorskih prava”.
“Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije koronavirusa, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno s našim korisnicima. Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost djeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura”, kazali su iz BAM-a.
Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz pet bh. gradova, Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej BiH, školske biblioteke JU OŠ Aleksa Šantić, Mirsad Prnjavorac i Mula Mustafa Bašeskija, kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing.
Program će biti dostupan online putem weba i društvenih mreža ovih institucija. Građani BiH će na svjetski dan knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.
“Međunarodni dan knjige i autorskih prava” je manifestacija koja se obilježava uoči istoimenog Svjetskog dana koji UNESCO obilježava od 1995. godine.
Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.
Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima.
U toku dana 23. aprila na Facebook stranici Asocijacije BAM će biti dostupan plakat i program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i na web stranici (www.bam.ba).