ONLINE EKSTREMIZAM: ISIL ima novu propagandnu mašinu


 ONLINE EKSTREMIZAM: Čak i nakon što je tzv. “islamska država” izgubila ogromne teritorije u proteklih nekoliko godina, postoji jedno mjesto gdje ISIL i dalje preživljava: internet.


bla bla bla
Nije im bilo lako postojati, posebno u protekloj godini. Platforme Messenger i društvene mreže postaju sve agresivnije u odnosu na online propagandnu mašinu grupe, do tačke da više skoro i ne postoje. Telegram, sadašnji medijski štab grupe, uklanja kanale i chat grupe “islamske države” neviđenom brzinom. Jednako su nepoželjne platforme društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i YouTube, na koje se grupa nekada oslanjala.
Ali sada, “Islamska država” je možda pronašla rješenje koje bi je učinilo praktično imunom od uklanjanja sa interneta. Zove se ZeroNet, i može potpuno da promijeni način na koji se borimo protiv te grupe na mreži.
ZeroNet je nastao 2015. godine kao način da se zaobiđe internet cenzura. To čini tako što gradi mrežu poznatu kao “peer-to-peer”. Tipične web stranice na internetu su smještene na jednom serveru, ali su lokacije na ZeroNet-u decentralizirane. ZeroNet web stranice mogu se kreirati instaliranjem mrežnog softvera na početnom host računalu. Onda kada posjetioci (ili „seederi“, u peer-to-peer govoru) stignu do tog sajta, ako i oni imaju ZeroNet preuzet, oni hostuju web sajt na svojim kompjuterima. Ovi “seederi” mogu ostati anonimne ako se povežu na ove lokacije preko Tor mreže, koja šifruje saobraćaj i krije odakle dolazi.
Drugim riječima, ovaj host računar funkcioniše kao glavni server web stranice, barem dok drugi posjetioci koji su također preuzeli softver automatski ne postanu sami domaćini. U tom trenutku, ne postoji nijedan host koji bi uklonio stranicu, eliminišući mnoge ranjivosti koje dolaze zajedno sa standardnim web hosting uslugama kao što je GoDaddy. Prema tome, ako web lokacija na mreži sadrži nezakonite materijale, vlasti nemaju nikakvu kompaniju za izvlačenje sadržaja i njeno uklanjanje. Kao što ZeroNet kaže za bilo koju lokaciju na svojoj mreži: “To nije nigdje jer je svuda.”
Nije teško razumjeti zašto bi “Islamska država”, grupa koja primjenjuje bilo koju primjenjivu tehnologiju na svoju propagandnu mašinu, težila ka takvoj mreži. Zaista, u septembru 2016. godine, grupa „Cyber Caliphate“, koja je povezana sa “Islamskom državom”, objavila je ZeroNet web stranicu, hrabro je okarakterizirajući kao način za izbjegavanje uklanjanja sadržaja na stranicama društvenih mreža:
“Ovo je naša arena koju nikada nećemo prepustiti bez obzira na to što radite. . . . [Vi] ste željeli elektronski rat i evo nas. Vaše glupe politike na stranicama društvenih mreža neće nas odvratiti, a mi ćemo vas educirati o tome šta znači riječ terorizam. ”
Do sada. Koristeći proxy servere, programeri nezavisnih proizvođača su nedavno počeli da nude alternativne načine za pristup ZeroNet mreži bez potrebe za preuzimanjem softvera. Sada korisnici – uključujući pristalice “islamske države” – mogu da pristupe ZeroNet linkovima kao što bi pristupili bilo kojem drugom internet linku.
Ovaj razvoj nije bio nezapažen od strane “Islamske države”, i nije bilo dugo dok grupa nije napravila svoj prvi pohod u ZeroNet koristeći jedan takav proxy. Novinska agencija Amaq, zvanična novinska agencija “Islamske države”, koja je često prva koja je izvještavala o napadima i odgovornosti grupe, objavila je kreiranje svog naloga na platformi 14. decembra.
Javno stvaranje Amaq stranice na ZeroNetu od strane “Islamske države” označava značajan korak. Da ima zvanično medijsko krilo grupe, posebno ono koje se borilo da ostane na mreži, javno promoviše svoje prisustvo na ZeroNet-u, zapravo je bio signal svojoj čitavoj online zajednici da je prati.
Iako tek treba da vidimo koliko će grupa nastaviti da koristi ZeroNet, alarmantno je koliko potencijala ova online mreža ima za transformaciju borbe protiv terorizma. Online borbe proteklih godina su se vrtjele oko “islamske države” koja stalno mijenja taktiku zaobilaženja sigurnosnih mjera platformi, dok vlade, tehnološke kompanije i treće strane rade na predviđanju i suzbijanju tih adaptacija. “Islamska država” je bila na milosti i nemilosti bilo koje platforme na koju bi se priključila.
Ali sa ZeroNet-om, grupa može držati barem jedan siguran online bastion kako bi slala svoje poruke. I to neće biti jedina dobronamjerna tehnologija koju grupa iskorištava. Prošlog mjeseca, “Islamska država” je također počela promovisati naloge na raznim messenger aplikacijama – neke su namijenjene poslovnim subjektima, a neke za entuzijaste video igara.
Ovo je još jedan podsjetnik da je online propagandna mašina “Islamske države” i dalje jedno od glavnih oružja. Vladine antiterorističke jedinice i tehnološke kompanije moraju sarađivati i ostati na tragu ovih najnovijih strategija. Ne postoji prekidač za takvu prijetnju online – samo upornost i sposobnost prilagođavanja.
Izvor: Washington Post
Foto: Dado Ruvic / Reuters