Iskustvo sa studija i prakse u Grazu: Ukoliko ne pokušate nećete znati da li je nešto za vas ili ne

Ena Dubovski se, nakon završetka studija Ekonomskog fakulteta u Bihaću, odlučila prijaviti na program Sparkasse Bank pod nazivom Best of South East. Svoja iskustva je odlučila podijeliti s nama u intervjuu koji vam donosimo u nastavku.
 Iskustvo sa studija i prakse u Grazu: Ukoliko ne pokušate nećete znati da li je nešto za vas ili ne
Kako si se odlučila na studij i praksu u Austriji? Zašto si baš odabrala ovaj program?
Nakon završetka fakulteta, radila sam kao asistent u nastavi, te odlučila upisati master studije. Ovaj program je djelovao kao izuzetna prilika da upotpunim svoje akademsko i teorijsko znanje sa jednogodišnjom praksom u banci. Naravno, ono što je najbolje kod BOSE programa jeste da vam omogućava kombinaciju prakse i studija. Dodatno pohađate kurs njemačkog jezika i upoznate divne ljude.

Kada si se odlučila prijaviti na praksu Best of South-East u Grazu? Kako teče proces prijave?
Moja priča sa Best of South-East programom je počela prošle godine u septembru, kada sam definitivno odlučila da pokušam biti dio BOSE porodice. Prvi korak je, naravno, prikupljanje raznih dokumenata, pisanje motivacionog pisma i pripremanje vaše prijave.

Gdje studenti i diplomanti koji se odluče na ovaj korak mogu potražiti informacije i pomoć za prijavu i dokumentaciju koja im je potrebna?
Svi koji se odluče informisati se ili se prijaviti, uslove i prijavu mogu pronaći na linku. Ono što je najbitnije je da iza vas uvijek stoji profesionalni tim ljudi, kako na Univerzitetu, tako i u banci. Uvijek su tu za vas i vaša pitanja, kako bi proces apliciranja bio što je moguće lakši.
Koje mogućnosti BOSE program nudi?
U zavisnosti od toga na kojoj ste godini studija, možete birati između internship i traineeship programa. Razlika je u tome da se kao intern više bazirate na studije u Grazu i akademski aspekt sa mogućnošću obavljanja prakse u banci u trajanju od dva mjeseca.
S druge strane, kod traineeshipa koji sam ja izabrala, u fokusu je sticanje radnog iskustva kroz praksu u banci u trajanju od jedne godine.

Želiš li nešto poručiti studentima i diplomantima koji razmišljaju o prijavi na program?
Zaista divne i magične stvari se dešavaju kada izađete iz svoje komfort zone i jednostavno vjerujete u sebe i svoje sposobnosti. Nemojte biti uplašeni i misliti da niste dovoljno dobri. Iskoristite priliku koju vam Sparkasse Bank u saradnji sa svojim partner univerzitetima nudi i budite dio ove price! Graz vas čeka!

(studomat.ba)