ISPOVIJEST OCA NAJMLAĐEG ISIS BORCA IZ BiH!

O svakodnevnom odlasku bh. građana na strana ratišta sve više svjedočimo. Koliko je to potreba ili želja, ne znamo, međutim vidno je da godine nisu upitne. Najbolji primjer toga jeste najmlađi borac ISIS-a, kako kažu „jedva“ punoljetni Ibro Ćufurović. Ovaj rođeni Kladušanin, pored toga što je najmlađi borac, zajedno sa još jednim suborcem je dobio i tu laskavu titulu prvog bh. borca u ISIS-u koji je zarobljen od strane američke vojske i koji će biti izručen matičnoj državi.

Zahtjev, da svaka država preuzme svoje državljane, teroriste i nakon toga da im se sudi u njihovim zemljama, prije dvije sedmice iznio je američki državni sekretar Mike Pompeo, a prije nekoliko dana je i američki predsjednik Donald Trump to još jednom naglasio objavom na Twitteru: “Sjedinjene Države traže od Velike Britanije, Njemačke i drugih europskih saveznika da preuzmu više od 800 boraca IS-a koje smo zarobili u Siriji i da im sude”.
Po pitanju toga, naše vlasti su potvrdile da će prihvatiti svoje državljane koji su se proteklih godina priključili borbi islamističkih terorističkih organizacija u Iraku i Siriji u tzv. IS-u te se ovih dana dogovaraju tehnikalije oko prihvata ove prve dvojice. Koliko je u ovom trenutku tamo ukupno državljana BiH, nitko ne može sa sigurnošću reći. Pretpostavlja se da bi ih moglo biti oko 120, a od tog broja je pedesetak žena s djecom po raznim kampovima ili u zarobljeništvu.

Kada govorimo o brojkama, važno je naglasiti da je najmanje 76 državljana Bosne i Hercegovine izgubilo život u Siriji ili Iraku. Tu se uglavnom radi o borcima, ali je među njima bilo i pet njihovih supruga, te četvero djece. Dobrovoljno ih se kući vratilo 50, oni su osuđeni, ali zbog teško dokazivih kaznenih djela konkretnih zločina kazne su im relativno blage pa ih je oko 35 već na slobodi.

Sumirajući sve ove brojke, izjave i reakcije građana, zapitamo se kakvo je zapravo mišljenje o svemu ovome samih roditelja od boraca koji su se priključili tzv. IS-u.
Otac Šefik ne želi ga više vidjeti na pragu svoje straćare, toliko je ogorčen da bi mu, kaže, presudio smrtnom kaznom: „Mene on više ne zanima, kod mene nema mjesta za njega. Ja sam mu otac koji ga je 20 godina hranio, a on je, umjesto da pazi na mene sada kad sam bolestan, otišao u tuđe ratove, postao terorist u paravojsci i ubija tuđe sinove. Drugo bi bilo da je on otišao u nekoj mirovnoj misiji koja bi sprečavala te ratove, onda bih i ja drukčije reagirao. Ali, da budem iskren, ja bih mu sudio smrtnom kaznom.”
Kako otac ovog mladog borca kaže, više ga ne interesuje ni to što njegov sin sada u dalekoj zemlji ima ženu i dijete. Sa ekipom Jutarnjeg razgovarao je pred kućerkom između mjesne ceste i asfaltne baze u Donjoj Slamnici. Dograđivao ju je nekoliko puta, sve kada bi imao novac za materijal, a nasuprot nje je još prije dvadesetak godina za tri sina počeo graditi kovačnicu koja ni danas nema krova.
VIDEO: Kompletan razgovor sa ocem Ibre Ćufurovića

 
“U toj sam kući rođen i tu smo nekada živjeli svi, supruga Zekija i ja i naše četvero djece Ernad, Ernada, Šerif i najmlađi Ibro, a ja sam sada sam. Dok sam mogao, radio sam i hranio ih sve, sada sam bolestan i napušten. Odgajao sam ih u poštenju. Ibro je bio jak na mozgu, takav mi je trebao da razriješim  imovinske probleme koje  imam s kućom koju su mi još 80-ih nacionalizirali. Njega to ništa nije zanimalo, on bi samo htio da svi mi klanjamo. A kamo ga je to odvelo?”, pita se Šefik kojemu se nakon Ibrina odlaska rasula obitelj jer su se supruga i djeca odselili u obližnji Rajnovac.

Ibru je u vojsku IS-a unovačio Husein Bilal Bosnić. Šefik je bio svjedok na njegovu sarajevskom  suđenju na kojem  je dobio sedam godina zatvora zbog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanja mladića za terorizam. Bosnića Šefik smatra najodgovornijim za Ibrin odlazak i svoju nesreću.

“Ibro se okrenuo vjeri, mjesni hodža mu je uručio 3000 maraka koje su mu darovali ljudi zbog predanosti pa su mu porasla krila. Onda je otišao kod tog Bilala, čuvao mu ovce i koze nekoliko mjeseci i učio vjeru. On bi ga dovozio i pričekao da pozdravi majku, mene više nije niti gledao. Ja sam mu rekao ovako: „Kada si toliko pametan, pokupi te svoje vjerske knjige, traži od Boga kuću i idi toj svojoj braći“. Mene je ionako smatrao nevjernikom. A što sam ja trebao, pa ja cijenim ljude po poštenju, godinama sam radio s Hrvatima i Srbima u Vojniću i tamo stanovao, a za njega svi oni nisu ljudi, nego samo nevjernici. U Gornjoj Maoči je bio na obuci, valjda su ga tamo učili pucati jer u vojsci nije bio”, priča nam Šefik.

Jedne prilike, priča nam Šefik, došao je do Bilalove kuće, a on je tada već bio u zatvoru, ali jedna od četiri ili pet njegovih žena ga je potjerala prijeteći mu policijom.

„Kažem ja njoj: „Ti si baš pametna, tu si, a ne u Siriji, a tamo pogibaju djeca koju ste tamo prodali“, kaže Šefik. Šefik potiče iz obitelji u kojoj je bilo sedmero braće. Baš kao i njegovu, nesreća je zadesila i obitelj njegova brata Ahmeta kojemu su zbog neimaštine socijalne službe oduzele 11 djece. Dvoje ih je poznato javnosti – Maja Paola Sestrić kao zvijezda “Big Brothera” te njen brat R.Ć. kao žrtva strašnog zlostavljanja jedne obitelji pokraj Karlovca koja ga je držala kao roba.