Istorijski trenutak za rijeke u BiH: Zabrana se ne bi desila da čuvari nisu svojim tijelima štitili rijeke

Aktivisti upozoravaju da se borba i dalje nastavlja…
Istorijski trenutak za zaštitu rijeka u FBiH - Biznis Info
Iz Udruženja Eko akcija ističu da je Zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane istorijski trenutak za zaštitu rijeka i okoliša u BiH.
Podsjetimo da je Predstavnički dom Federacije BiH sinoć izglasao ovaj zaključak.
“Glavna uloga u ovoj priči ne pripada vlastima. Zabrana se nikad ne bi desila da širom Bosne i Hercegovine – od Une do Bune, Doljanke, Neretvice, od Vrbasa do Željeznice i Kruščice, od Sane do Bjelave, Rzava i Kaljine – čuvari rijeka nisu svojim tijelima štitili rijeke, izloženi batinašima, policiji, prijetnjama, nevremenu. Oni i samo oni su istinski spasioci naših rijeka”, rekli su iz Udruženja Eko akcija.
Ističu da je Federalnoj Vladi dat rok od tri mjeseca da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona da bi se zabrana sprovela u praksi.
“Iskustvo iz 2017. godine nas uči da s velikom dozom opreza pristupimo ovom potezu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH. Na tada održanoj tematskoj sjednici o zraku Parlament FBiH je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma odlučno zatražio poduzimanje niza konkretnih poteza. Do dana današnjeg Ministarstvo ništa od toga nije uradilo, a zrak u gradovima Federacije je iz godine u godinu sve zagađeniji. Oprez nalaže i to što je ovo izborna godina. Stranke, opozicione i vladajuće, listom su u strahu za svoje pozicije u opštinama koje su se pobunile zbog nasilja nad rijekama, svjesni da su i mnogi njihovi vijećnici i drugi zvaničnici igrali ulogu u uništavanju ovog najdragocjenijeg prirodnog blaga”, ističu iz ove organizacije.
A da se ovaj potez ne bi pokazao tek predizbornim manevrom, aktivisti ističu da se njihova borba nastavlja – na svim frontovima.
“Rijeke ćemo čuvati kao i do sada, a istovremeno pratiti svaki korak nadležnih ministarstava, Vlade i Parlamenta. Tri mjeseca ističu 23. septembra.  Borba za rijeke se mora nastaviti i u Republici Sprskoj gdje imamo tek neke naznake da se opštinske vlasti počinju distancirati od energetskih projekata.  U svemu ovome ulogu igra i Evropska komisija kao i Energetska zajednica – tražićemo i od njih da preuzmu odgovornost za to što su svojim ciljevima energetske tranzicije te marginalizacijom zaštite okoliša u pregovorima s BiH, namjerno ili ne, doprinijeli stvaranju  okvira za uništavanje rijeka, što su naši politički i biznis-klanovi zdušno prigrlili”, ističu.
Na kraju dodaju da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije.
Iz Udruženja Eko akcija izrazili su zahvalnost i medijima koji su ih podržavali u njihovoj borbi.
(Buka Magazin)