Iz Panonike poručuju da nema straha od koronavirusa: Sva tri jezera puna i spremna za kupače

Kompleks slanih Panonskih jezera u Tuzli spreman je za rad, ali da bi primio prve kupače, tek treba biti izuzet iz zabrane rada, koja se odnosi na rad vanjskih kupališta širom Bosne i Hercegovine. Kako nam je kazao direktor Panonike, koja upravlja kompleksom, Maid Porobić, sva tri jezera su napunjena vodom, sve je dezinfikovano i samo se čeka 15. juni, kada se očekuje ukidanje i posljednjih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.


– Mi bismo već danas mogli primiti oko 6.000 kupača i osigurati obaveznu distancu između svakog posjetioca, ali još čekamo da se dozvoli rad kupalištima. Dijelimo sudbinu vanjskog kupališta na Ilidži, vodenog parka u Trebinju, ali vjerujemo da će nam ubrzo biti odobren rad i da ćemo početi ljetnu sezonu, kazao nam je Porobić.
image
Zbog pojave pandemije zaustavljena je i prodaja sezonskih karata, mada je dio karata prodat u prva dva i po mjeseca ove godine. Kako poručuju iz Panonike, ukoliko se dozvoli rad jezerima, nema sumnje da će još karata biti stavljeno u opticaj.
Prodaja sezonskih karata će biti nastavljena onda kada postane izvjesno da će Panonska jezera moći otvoriti vrata

Nema sumnje ni u to da bi slana jezerska voda, zbog svog hemijskog sastava, ali i konstantne dezinfekcije, mogla biti povoljan medij za širenje koronavirusa.
– Bojazni od širenja koronavirusa u slanim jezerima u Tuzli nema. Slana voda se dezinficira kontinuiranim dotokom 100-postotnog hlora, salinitet vode je visok, tako da panonsko jezero ne predstavlja medij za opstanak virusa, dodao je Porobić.

Kako je već kazao Porobić, Panonska jezera ove godine očekuju daleko manji broj kupača. Ovo će značiti i daleko manji profit od prodaje karata, kao i smanjen broj dolazaka domaćih i stranih turista u Tuzlu. Poređenja radi, prošla sezona kupanja na Panonskim jezerima je počela 7. juna, ali je kišovito vrijeme prolongiralo masovniji dolazak kupača. Ta godina je okončana sa oko 300 hiljada posjetilaca, a dnevna posjeta se kretala i do 18 hiljada kupača.

– Ove sezone će sve biti drugačije. Ovo sada neće biti mjesto koje može primiti do 15 hiljada gostiju, te očekujemo da se to smanji najmanje za dvije trećine, kazao nam je Porobić.

Izvor: Oslobodjenje