Izložba fotografija Esada Ese Lukača posvećena majkama Srebrenice u ponedeljak u CKM-u

“Ovdje više ni ptice ne pjevaju” naziv je izložbe fotografija autora Esada Ese Lukača posvećena majkama Srebrenice koja će biti otvorena u ponedjeljak, 10. jula u Galeriji JU Centra kulture i mladih u Jelićevoj.

Izložba govori o jednom od najmračnijih trenutaka u novijoj istoriji – genocidu u Srebrenici, neopisivoj tragediji koja se dogodila prije više od dvije decenije i oda počast žrtvama ovog neopisivog zla.

Fotografijama se pričaju priče i prikupljaju značajni trenuci koji ostaju zabilježeni u vremenu. Iako snimljene u trenutku, one predstavljaju dragocjene uspomene na ljude, mjesta, predmete i stvari koje dugo ostaju u sjećanjima kao trajna vrijednost, pomažući  u razumijevanju i podučavanju ljudske istorije i generacijama svjedoče o svijetu kakav je bio.

One nam, u datim okolnostima, pomažu da se suočimo sa surovom stvarnošću i da razumijemo dubinu patnje koju su pretrpjelili ljudi u Srebrenici. Kroz objektiv kamere, fotograf je uhvatio trenutke bola, gubitka, stradanja…Gledajući Esadove fotografije, suočavamo se sa neizmjernom ljudskom patnjom,  suzom majki i očeva za svojom djecom, izgubljenim pogledima preživjelih…

Izložba fotografija o Srebrenici ima i važnu ulogu edukacije. Ona nam pomaže da razumijemo kontekst i kompleksnost događaja koji su doveli do ovog zločina, da se suočimo sa istinom i da učimo iz prošlosti. Samo kroz duboko razumijevanje možemo graditi bolju budućnost, obezbijediti da se ovakva stradanja više nikada nikome ne ponove.  Svi mi, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili etničko porijeklo, moramo raditi zajedno, da bismo mladima ostavili  svijet u kojem će se mnogo više poštovati ljudska prava i dostojanstvo svakog pojedinca. Izložbom želimo trajno sačuvati uspomene na nevino ubijene, zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Autor izložbe Esad Lukač po zanimanju je dipl. politolog. Iako je studirao društvene nauke, strast prema fotografiji bila je njegova konstanta. Urednik je monografija “Pozdrav iz Sarajeva“ na bosanskom i engleskom jeziku, „Pozdrav iz BiH“ na bosanskom i engleskom jeziku,  “Bosna i Hercegovina očima ljubavi“, na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, koja sadrži više od 400 fotografija. Ovo mu je peta izložba u Sarajevu. Izlagao je u Mostaru, Počitelju, Travniku, Pragu, Geteborgu, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kini. Fotografije su mu zastupljene na portalima Svjetske turističke organizacije, koja djeluje pri UNWTO.

Izložba će biti otvorena u 18 sati, a posjetioci će je moći pogledati tokom jula, saopćeno je iz Press službe CKM-a.

Preuzeto sa: mreza-mira.net

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi