Izvještavanje o COVID-19: Provjera činjenica i izvještavanje o rješenjima

Zbog velikog broja dezinformacija i teorija zavjera o koronavirusu, novinari se suočavaju s teškim izazovima kada je u pitanju izvještavanje o pandemiji COVID-19. Ovaj kurs je dizajniran za novinare, studente novinarstva i one koji se žele baviti fact-checkingom, a žele naučiti kako najbolje izvještavati tokom trenutne infodemije. Njegov integrativni pristup pruža priliku za razgovor sa stručnjacima, mentorstvo i razvijanje vještina.

Učesnici će čuti od stručnjaka o tome kako se boriti protiv dezinformacija o COVID-19, razotkriti mitove i izvijestiti o globalnoj zdravstvenoj krizi iz perspektive zasnovane na rješenjima. Prva sesija fokusirat će se na najbolje prakse otkrivanja dezinformacija, a druga će se odnositi na izgradnju povjerenja javnosti izvještavanjem o rješenjima za izazove pandemije.
Kurs je namijenjen za one koji žele poboljšati svoje vještine u razotrkivanju i provjeravanju činjenica o COVID-19, nučiti kako da publika postane otpornija kroz medijsku pismenost, ponuditi publici nadu kroz izvještavanje o rješenjima kompleksnih problema, dobiti profesionalno mentorstvo i priliku za obljavljivanje priče. Onima koji budu učestvovali u 80 posto aktivnosti, dobit će certifikat o završenom kursu.
Sesija I:
Suzbijanje COVID infodemije, inovativni pristupi u razotkrivanju mitova
Srijeda, 18. novembar 2020. 16:00 – 17:00, engleski jezik
Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete, imat ćete mogućnost da pogledate snimak webinara. Potrebno je da se registrujete.
Prijavite se na ovom linku.
Treneri
John Cook je profesor i istraživač Centra za komunikaciju o klimatskim promjenama na Univerzitetu George Mason, koji se bavi kognitivnim naukama. 2007. godine osnovao je Skeptical Science, web stranicu koja je 2011. godine osvojila nagradu australijskog muzeja Eureka za unapređenje znanja o klimatskim promjenama i nagradu Friend of the Planet za 2016. godinu od Nacionalnog centra za naučno obrazovanje.
Koautor nekoliko školskih udžbenika koji istražuju nauku o klimatskim promjenama, a 2013. godine dobio je priznanje od predsjednika Obame i britanskog premijera Davida Camerona za rad koji analizira znanstveni konsenzus o klimatskim promjenama. 2015. godine na Univerzitetu u Queenslandu razvio je masovni otvoreni kurs o poricanju nauke o klimi, koji ima preko 40.000 upisanih.
Jaroslav Valuch iskusan je praktičar na polju medijske pismenosti, aktivizma na društvenim mrežama, suzbijanja govora mržnje i komunikacije s populacijom pogođenom krizom. Početkom pandemije, pokrenuo je dobrovoljnu inicijativu za provjeru činjenica koja je obradila više od 100 provjera činjenica u 90 dana i razvio planove lekcija za nastavnike za medijsku pismenost za COVID-19.
Valuch je sarađivao sa desetinama organizacija i građanskih inicijativa u Evropi, Bliskom Istoku i Jugoistočnoj Aziji. Voditelj je medijske pismenosti i provjere činjenica u organizaciji Transitions, organizaciji za razvoj medija sa sjedištem u Pragu, s posebnim fokusom na starije građane.
Sesija II:
Prevladavanje loših vijesti – izgradnja povjerenja izvještavanjem o rješenjima
Utorak, 24. novembar 2020. 16:00 – 17:00, engleski jezik
Širenje COVID-19 stvorilo je atmosferu straha i neizvjesnosti širom svijeta. Mnogi ljudi žele znati šta mogu učiniti kako bi osigurali da su oni i njihove zajednice sigurni. Izvještavanje o tome šta funkcionira, od brzog testiranja do karantenskih strategija, pomaže u pružanju ključnih informacija pojedincima i kreatorima politika. Ako ste novinar koji traži uvod u rješenja u izvještavanju o pandemiji ili osvježenje za četiri stupa novinarstva rješenja, ovaj webinar je za vas.
Treneri
Jeremy Druker je izvršni direktor i odgovorni urednik u češkoj organizaciji Transitions koja je novinarstvu rješenja dala centralno mjesto u svojoj uređivačkoj politici. Vodio je niz radionica o novinarstvu orijentiranom na rješenja širom Centralne i Istočne Evrope. Osnivač je i direktor crowdfunding platforme Press Start, koja pruža podršku novinarima u zemljama u kojima je onemogućeno slobodno izvještavanje. Jeremy je član Nazornog odbora Češke nagrade za novinarstvo i saradnik Ashoka-e od 2010. godine.
Lucie Černá u organizaciji Transitions vodi program promocije novinarstva rješenja u Centralnoj i Istočnoj Evropi i koordiniše aktivnosti podrške novinarstvu rješenja u više od deset zemalja. Ovom temom se bavi od 2017. godine, od kada je angažovana i kao trenerica i mentorica, pružajući podršku evropskim novinarima da ovaj koncept uvedu u svoju praksu. U oktobru 2019., Lucie je postala saradnik Solutions Journalism Network LEDE. Prije nego se pridružila organizaciji Transitions, bila je angažovana u organizacijama Ashoka i Greenpeace.
Dodatne radionice
Nakon prvih sesija, organizovat će se serija radionica gdje će učesnici dobiti mentorstvo i priliku da sarađuju s drugima. Ove radionice su organizovane da učesnici dobiju važne profesionalne vještine, kao što je razvijanje dobrog prijedloga priče.
Ukoliko dolazite iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine, pridružite se ovim radionicama koje će na ova pitanja gledati kroz regionalnu perspektivu. Prevod će biti omogućen.
Sesija III
Suzbijanje infodemije – generator najboljih praksi i idejaTrenerski tim:

  • Jaroslav Valuch (Transitions Online, Prag)
  • Elvira Jukić-Mujkić (Mediacentar Sarajevo)

Utorak, 1. decembar, 14:00
Registracija ovdje.
Sesija IV
Izvještavanje o rješenjima – praktična radionica
Utorak, 8. decembar, 16:00
Sesija V
Pisanje dobrog prijedloga priče – mentorstvo
Utorak, 15. decembar, 16:00
(media.ba)