JAVNI POZIV: Za učešće na Prvom Tuzlanskom festivalu slobode

Drage i dragi naši,

Omladinski resursni centar Tuzla, DIS Teatar Banja Luka i Gradsko Kazalište mladih (GKM) Vitez ove godine, u martu, organizuju u Tuzli Prvi Festival slobode.

Cilj nam je okupiti u Tuzli, od 10. do 13. marta ove godine, mlade umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, čime ćemo potaknuti uključivanje mladih u aktivno rješavanje problema mladih, ali i na pružanje kreativnog doprinosa u osvješćivanju i istraživanju problematike te eventualnom predlaganju ideja i rješenja za buduće projekte.

Festival je selektivnog karaktera, a teme festivala su: suzbijanje govora mržnje, nacionalizma i ekstremizma, predrasuda, interkulturalni dijalog u BiH. Vaši radovi treba da budu u skladu sa ovim temama.

Festival će trajati tri dana i konceptualno će se baviti pitanjem održivog interkulturalnog dijaloga u BiH: kroz video prezentacije (kratke, eksperimentalne i dokumentarne video snimke, crtane filmove), izložbe fotografija i meme-ova, karikatura i stripova, ulične performanse, pozorišne predstave, alternativu i street art), muziku (neobjavljene društveno angažovane pjesme), poeziju itd.

Festival je selektivan i nagradnog karaktera. Radovi će biti odabrani na osnovu pripadnosti temama.

Na zatvaranju TFS-a tročlani žiri odabrat će tri najbolja rada, bez obzira na njihovu vrstu, i dodijeliti im prvu, drugu i treću nagradu.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane mlade umjetnike da prijave svoj umjetnički i kreativni sadržaj za sudjelovanje na TFS.

Na festival svoje radove mogu prijaviti pojedinci i grupe (do 8 članova) sa svojim kreativnim uratcima.  Svi zainteresirani mogu prijaviti igrokaze/performanse do 15 minuta, jednominutne filmove (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, crtani …), jednominutne audiospotove, autorske pjesme, crteže, fotografije, meme-ove, karikature i stripove kao i sve druge izričaje i kreacije audio-vizualno-scenskih umjetnosti.

Sve radove potrebno je dostaviti putem e-maila na: orctuzla@bih.net.ba, zaključno sa petkom, 25. februara 2022. godine.

Tročlani žiri će ocijeniti radove, a najbolji će biti pozvati na završnicu TFS-a u Tuzlu (do nedelje, 27. februara), kada će biti odabrani radovi koji ulaze u najužu konkurenciju, a oni najbolji će biti nagrađeni.

U nastavku možete vidjeti propozicije i podatke za prijavu:

Radujemo se našem druženju na 1. Tuzlanskom Festival slobode

Miralem Tursinović, ORC Tuzla

 

PROPOZICIJE

Učešća na prvom Tuzlanskom Festivalu slobode

 

 1. Na prvi TFS mogu se sa svojim radovima prijaviti svi mladi (pojedinci i grupe do 8 članova), starosti do 30 godina

 

 1. Radovi mogu biti:
 • Scenski igrokazi i performansi do 15 minuta;
 • Jednominutni filmovi (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, crtani….), snimani: mobitelom, kamerom i sl;
 • Jednominutni audiospotovi;
 • Autorske kompozicije i pjesme;
 • Crteži, fotografije, meme-ove, karikature, stripovi; Kao i svi drugi izričaji i kreacije audio-vizualno-scenskih umjetnosti;

 

 1. Radove u digitalnom formatu potrebno je dostaviti u što boljoj rezoluciji (nije eliminatorno), na e-mail adresu: orctuzla@bih.net.ba, najkasnije do petka, 25. februara 2022. godine;

 

 1. Organizator zadržava pravo korištenja svih pristiglih radova u promotivne svrhe.

 

 1. Tri najbolja rada bit će nagrađena robnovčanim bonovima. Prva nagrada će biti u vrijednosti 500 KM, druga 300 KM i treća 200 KM;

 

 1. Organizatori će dodijeliti i nagrade za najinovativniji, zatim za najhrabriji i najkreativniji rad;

 

 1. Konkurs je otvoren je za širu javnost;

 

 1. Uz radove, dostavite i prijavu, u Word ili PDF formatu koja treba sadržavati:

 

 • ime i prezime autora ili udruge/umjetničke organizacije (obavezan je popis članova)
 • podatke o autoru: kontakt, kratka biografija (maksimalno jedna kartica teksta) i portfolio (maksimalno 20 MB) ili poveznica na web-stranicu sa svim navedenim podacima
 • naziv i opis rada: umjetnički koncept i opis rada
 • film ili video uradak: prihvatljivi formati su MOV/MP4/MPG/AVI
 • fotografije: JPG format, najmanje 254 dpi, 3000 piksela za dužu stranu, maksimalna veličina datoteke je 4 MB
 • za forme crteža, mimova, stripova potrebno je dostaviti samo fotografiju uradka, ili link.

 

 1. Svi selektovani učesnici Festivala će o tome biti obaviješteni od strane žirija najkasnije do nedelje, 27. februara;

 

 1. Sa svim selektovanim učesnicima će, a najkasnije do ponedeljka, 7. marta biti dogovoreni tehnički detalji njihovog boravka u Tuzli.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.