Kad se male ruke slože- Djeca iz Kine od džeparca kupila maske za drugare iz Sarajeva, stiže i 10.000 testova za koronavirus

Kineski ambasador u BiH Ji Ping uručio je ministrici vanjskih poslova Biseri Turković 42.000 maski koje je iz Kine poslao Dječiji hor grada Wuxi. Zanimljivo je da su maske kupljene isključivo od poklona, dječijeg džeparca i novca iz kasica. Također, ambasador je prilikom predaje maski najavio novu donaciju iz Kine za BiH.
“Riječ je o grupi djece koja su posjetila BiH, svidjelo im se ovdje i zato su željeli da pošalju pomoć djeci u Sarajevu, odnosno školi koja se nalazi u blizini Ambasade Kine, a koju su imali priliku posjetiti”, kazala je Turković.

Djeca su u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću napisala da su BiH i prijateljski ljudi koji ovdje žive ostavili dubok utisak na njih, te da su bila vrlo zabrinuta nakon saznanja da je i BiH zahvaćena koronavirusom.

“Zato smo predložili inicijativu o skupljanju novčanih donacija za borbu protiv epidemije. Neki od nas su donirali svoj novac koji su dobili za sreću povodom kineske Nove godine, neki su dali džeparac koji su dobili od mame i tate, a neki bez razmišljanja otvorili svoje kasice sa ušteđevinom”, stoji u pismu.

Pomoć iz Kine u BiH je stigla u dva navrata. Upravo je BiH iz ove zemlje dobila prve maske, a stigli su i respiratori i druga pomoć.”Do sada smo donirali 6 respiratora različitih modela, 140.00 maski, nekoliko hiljada testova, te nekoliko hiljada zaštitnih materijala. Očekujemo da ćemo donirati još testova, oko 10.000 komada. U toku su razgovori s Ministarstvom civilnih poslova u vezi toga”, kazao je kineski ambasador.

Izvor: klix

Posljednji postovi