Kako Mostar čuva sjećanje na velikog Aleksu Šantića?

27.05. rođen je veliki mostarski i bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić. Jedan od najpoznatijih bh. pjesnika i jedan od predstavnika novije lirike u Bosni i Hercegovini.


Aleksa Šantić u Mostaru ima spomenik u prirodnoj veličini u parku na Luci, koji također nosi njegovo ime. Šantić u Mostaru ima i spomen-kuću, svoju ulicu, festivale i večeri poezije. Snimljena je i serija o njegovom životu, a nedavno u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i pozorišna predstava “Što te nema”, koja govori o njegovoj velikoj ljubavi sa Ankom Tomlinović.

Povodom Šantićevog rođendana u emisiji “Grad na dlanu” Radija gradska mreža (RGM) ugostili smo direktora ove institucije kulture Asima Krhana koji je govorio o tome čime raspolaže Muzej Hercegovine. Rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru gdje je proveo veći dio svog života. Školovao se u Trstu i Ljubljani, a nakon završene trgovačke škole vraća se u rodni grad. Bio je jedan je od osnivača kulturnog lista “Zora”, te predsjednik Srpskog pjevačkog društva “Gusle” u Mostaru.

Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a vrhuncem njegova stvaralaštva smatra se razdoblje od 1904. do 1912. Uzor su mu bili književnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, a od stranih najviše je poštovao njemačkog književnika Heinricha Heinea. No, najveći utjecaj na njegovo stvaranje imala je narodna književnost (narodna lirska pjesma – sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma). Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje za nacionalno i socijalno ugroženim Hercegovcima. Pored Emine, njegove najpoznatije pjesme, Šantić je napisao “Ne vjeruj”, “Ostajte ovdje”, “Pretprazničko veče”, “Što te nema?”, “Veče na školju”, “O klasje moje” i druge.

Napisao je i nekoliko drama u stihu, od kojih je najpoznatija Hasanaginica, kao i nekoliko pripovijetki, te pjesme za djecu.Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća snimljena je romantizirana biografija o životu Šantića, pod nazivom “Moj brat Aleksa”. Glavnog lika glumio je Branislav Lečić