Kako zaštititi svoju novogodišnju jelku od mačke

Mačke su poznate po tome da obožavaju božićna drvca. Ne samo zato što se vole verati po njima, već i zbog nakita koji obožavaju rušiti. Imamo nekoliko savjeta kako to izbjeći
Donijeli ste bor kući i primijetili da ga vaša ljubimica već mjerka onim zlim, opsjednutim pogledom koji mačke imaju kad žele ubiti nešto? Vrijeme je za nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći uništen božićni nakit ili srušeno drvce.
-Umjetni borovi sve su popularniji, a nisu loši ni za mačku jer njihove iglice ne mogu ništa vašoj ljubimici, dok im iglice pravog bora mogu probiti kožu. Nećemo ulaziti u sve ostale prednosti ni nedostatke umjetnog bora. To prepuštamo vama.
-Mali borovi su također bolji izbor za vlasnike mačke jer su stabilniji i neće napraviti toliko štete ako ih mačka uspije srušiti. Deblo pri dnu možete omotati aluminijskom folijom jer je mačke ne vole dirati, pa je to definitivno korak u pravom smjeru.
mačka
Prvi korak trebao bi vam biti postavljanje bora na neko povišeno mjesto. Stalak bi trebao biti vrlo težak i stabilan ili dodatno učvršćen za podlogu ljepljivom trakom ili čavlima za široku dasku. Ako želite biti dodatno osigurani, možete čak zabiti čavao ili vijak u zid pokraj bora i žicom ih povezati.
Pokušajte izolirati drvce od ostalog namještaja. Ne želite ga postaviti tako da mačka lako može do njega. Ako oko bora nema ničega, mačka neće moći skočiti na njega.
Nemojte odmah okititi bor. Dajte svojoj ljubimici neko vrijeme kako bi se privikla na njega te kako biste joj dali do znanja da ga ne smije dirati. Pripremite prskalicu s vodom kojom ćete obeshrabriti nepoželjno ponašanje svoje mačke.
Bor se dodatno može zaštititi mirisima koji su neugodni mačkama. Za takve stvari je najbolje pitati prodavače u trgovini, s obzirom da ne vjerujemo da većina ljudi želi da on miriši po limunu. Možete pod borom ostaviti skrivene korice naranče – to će obeshrabriti mačku, a neće biti pretjerano neugodno ljudima.
Smjestite svoju ljubimicu u drugu sobu tijekom kićenja bora kako biste mogli to obaviti u miru. Jednom kad joj dopustite da vam se pridruži, držite je na oku prvo vrijeme. Čak i ako dopustite mački ostati tijekom kićenja, nipošto je nemojte mamiti ili izazivati nakitom.
Ukrasi koji se manje sjaje, a ne vise na nečemu dugačkom, idealni su za mačke jer se ne njišu dovoljno da bi ih privukli. Također vodite računa o tome da su vam ukrasi dovoljno veliki i čvrsti kako ih mačka ne bi slučajno progutala kad niste u blizini. Vrpce su iz istog razloga također opasne za njih.
Mudro je također dobro pričvrstiti sve ukrase za bor kako biste smanjili šansu da će ih mačka skinuti i odnijeti negdje. Ukrasna zvonca također nisu loša ideja jer ćete barem čuti ako se događa nešto.
Gotovo je suvišno reći da nije pametno imati upaljene svijeće na boru. Dovoljan je jedan udarac šape da stvari krenu jako krivo.
Strujne žice zaštitite ljepljivom trakom kako ih mačka ne bi slučajno zagrizla ili povukla i nemojte zaboraviti ugasiti svjetla kad izlazite iz kuće.
Nadamo se da ćete vi i vaša ljubimica imati sretan i siguran Božić!
Preuzeto sa: https://www.tportal.hr/