Kino klub Barut pokreće online arhiv video materijala o privatizaciji i radničkim borbama na prostoru bivše Jugoslavije

Kino klub Barut je odlučio da pokrene otvoreni i javno dostupni online arhiv video materijala o privatizaciji i radničkim borbama na prostoru bivše Jugoslavije.
Pokretanje arhiva je najavio Tadej Kurepa, član kolektiva KK Barut na online tribini Kulturno pamćenje društvenih borbi, koja je održana 18. decembra 2020. u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).
“Online arhiv koji stvaramo će na jednom mestu sakupiti svedočanstva i snimke o privatizaciji, organizovanim radničkim akcijama, štrajkovima, kao i intervjue i video materijale o sličnim povezanim događajima.”, najavio je Kurepa i pozvao sve zainteresovane da se jave i daju svoj doprinos stvaranju ovog važnog video arhiva.
Ovaj projekat vodi istraživačica Marija Zurnić koja je govoreći o motivaciji KK Barut istakla, “Cilj nam je da ovim arhivom povežemo iskustva savremene istorije sa društvenim previranjima bliske budućnosti i tako pružimo podršku društvenim pokretima i inicijativama u artikulisanju otpora neoliberalnom prekrajanju svetske i regionalne stvarnosti.”
Arhiv će, kao važan resurs za istraživanje i edukaciju, biti javno dostupan na Internetu i besplatan za korišćenje.
Zainteresovani mogu kontaktirati KK Barut mejlom na kinobarut@gmail.com ili preko FB stranice Kino klub Barut.
______________________
Kino klub Barut je kolektiv aktivan od 2018. u prostoru Ilegalnog bioskopa (KC Magacin, ul. Kraljevića Marka 4). KK Barut radi na unapređenju političke filmske kulture na našim prostorima i oživljavanju prikazivačke prakse angažovanog filma, opširnije možete videti na https://barut.klasol.org/
(AbrašMEDIAv
)

Posljednji postovi