Knjige za Tri škole u Jednoj ulici

Fotografija: Mreža mira

Ibrahim Spahić i Marija Fekete-Sullivan, u čast početka školske godine, darovali su knjige i druga izdanja svojih izdavačkih kuća /IPC i Style Writes Now (Edicija Sirenoteka)/ u akciji “Tri škole u Jednoj ulici”. Domaćini su im tom prilikom bile bibliotekarke: Selma Kurto u JU OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Fikreta Resić u Prvoj gimnazijii i Amina Abdulahović u Školi primijenjenih umjetnosti.
Gimnazijska ulica koja povezuje OŠ “Safvet beg Bašagić”, Prvu gimnaziju i Školu primijenjenih umjetnosti je simbol za slobodu kretanja i izražavanja i govora mladih, istakao je Spahić, art direktor Festivala Grad.

Fotografija: Mreža mira

Gimnazijska ulica je danas zahvaljujući angažmanu roditelja, profesora i učenika slobodna pješačka zona.
To je ulica nove generacije Vitezova umjetnosti kralja Arta, generacije koja nastoji da bude vrhunski osposobljena za pozive koje odabere u nauci, medicini, informatici i umjetnosti.

Fotografija: Mreža mira

– Želim da djela koja darujemo školskim bibliotekama budu inspiracija za njihov životni put. Volio bih da njihovo djetinjstvo i odrastanje u digitalno doba bude povezano sa znanjem i mudrošću knjiga koje budu čitali – naglasio je Spahić darujući djela Danila Kiša, Tvrtka Kulenovića, Tadeusa Ruževiča i drugih autora Međunarodnog centra za mir i pozvao je sve zainteresovane da od 3.9.do 5.9. 2019. pohode Obalu Kulina bana i pređu most Festina Lente na kojem će ih dočekati, sa druge strane, na Obali Mak Dizdar pisci i likovni umjetnici sa radionicama gdje će se govoriti bajke i izlagati djela vizuelne umjetnosti. Radionice vode književnica Marija Fekete-Sullivan i slikarka Andrea Eva.
 
Izvor: mreza-mira.net