Koalicija DF/GS i kandidatkinja Adna Pandžić novčano kažnjeni (VIDEO)

Koalicija DF/GS i kandidatkinja za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić novčano su kažnjeni zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama.

source.ba | Paradu ponosa nazvala 'paradom stida', pa kažnjena sa 3.000 KM:  Pitali smo Adnu Pandžić hoće li platiti kaznu
Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog Facebook statusa kandidatkinje za načelnicu u kojem je, između ostalog, povorku ponosa nazvala “povorkom stida” šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama.

Na 58. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine je potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3000 KM.

Pozdravljamo ovu odluku, ali isto tako pozivamo sve kandidate/kinje i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu. Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonima naše države.

Pozivamo i sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona, kao i svaki govor mržnje i netrpeljivost koji bude upućen u narednom periodu a koji se odnosi na LGBTIQ osobe.

Dovoljno je da uputite kratku pismenu žalbu na mail: kontakt@izbori.ba u kojem ćete navesti ko je, kad i gdje širio govor mržnje i pozivao na netrpeljivost.

Zaustavimo govor mržnje!

(facebook)