Konferencija – Suzbijanje govora mržnje kroz osnaživanje mladih

Centar za društvena istraživanja Global Analitika u saradnji sa partnerskom organizacijom Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH sprovodi projekat pod nazivom Suzbijanje govora mržnje kroz osnaživanje mladih (“Suppressing Hate Speech Through Empowerment of Youth”). Ovaj projekat je finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini kao dio MATRA (Društvena transformacija) programa. Ovom prilikom ćemo organizovati konferenciju povodom predstavljanja rezultata istraživanja. 

Naš tim neumorno razvija nove ideje koristeći inovativne pristupe u cilju suzbijanja govora mržnje na online platformama čime nastojimo zajednički izgraditi jedno zdravo društvo bez predrasuda i širenja govora mržnje. Posljednjih pet godina uspješno smo realizirali različite projekte uz podršku ambasade SAD-a u BiH, SlovakAid, kao i nadležnih ministarstava i drugih institucija, te se nadamo uspješnoj realizaciji i ovog projekta.
Kako bi ovaj projekat u potpunosti odgovorio na potrebe našeg društva, bilo je neophodno sprovesti i javno istraživanje, a jedna od komponenti istraživanja bila je anketa. Realizacija ankete je uspješno sprovedena, a analizu ankete ćemo komplementirati sa rezultatima istraživanja analize medijskog sadržaja. Ovim povodom ćemo realizovati i javno predstavljanje rezultata istraživanja govora mržnje u našem društvu na društvenim mrežama.
Cilj ove konferencije jeste da učesnicima prenesemo naša iskustva i prakse, kao i da predstavimo rezultate online istraživanja u kojem je učešće uzelo 1.000 ispitanika različite životne dobi.
Našim pozivom na učešće u konferenciji želimo promovirati štetnost i posljedice širenja govora mržnje, te prikazati koliko je javnost upoznata sa ovom problematikom koja već godinama unazad poprima široke razmjere.
Konferencija će se održati 18.06.2021. godine u Hotelu Evropa, s početkom u 11h. Molimo vas da nam potvrdite svoje učešće najkasnije do srijede 16.06.2021. godine.
Molim Vas da potvrdite svoj dolazak putem e-maila: amina.globalanalitika@gmail.com.
Stojimo Vam na raspolaganju za detaljnije informacije.