“Kreativni štab” za kreativnu borbu protiv pandemije

Danas smo često suočeni sa stresom koji proizlazi iz stalne samoizolacije i bijega od socijalnog kontakta, posebno osobe koje su u rizičnim skupinama. Uzimajući u obzir da su u takvoj situaciji jedini “prozori u svijet” TV, kompjuter, pametni telefon, tablet i internet, potrebno je izbjeći sadržaje koji stvaraju još veći osjećaj anksioznosti. Negativne vijesti poput onih o pandemiji, porastu oboljelih ili nasilja i prirodnim katastrofama mogu u nama pobuditi osjećaj bespomoćnosti i beznađa. U želji za što više pregleda i klikova današnji mediji serviraju senzacionalističke tekstove, prepune poluinformacija, ili čak dezinformacija, ne mareći za doživljaj grupa podložnim tim sadržajima.
Udruženje Naš most Zenica, kao odgovor na takvo stanje, osniva tzv. “Kreativni štab”. Svi oni kojima je dosta negativnih informacija i koji žele više sadržaja zabavnog karaktera, mogu se pridružiti “Kreativnom štabu”, koji će kroz umjetnost, kulturu i dijalog, informisati i zabaviti publiku preko live stream videa koji će biti emitovani na Facebook stranici Naš most Zenica. Svi zainteresovani/e mogu snimiti video u kojem pjevaju, plešu, crtaju ili rade nešto kreativno, i pošalju ga na e-mail: nasmostzenica@gmail.com. Video snimke trebaju biti snimljene u horizontalnom položaju i s dobro snimljenim audiom.

Udruženje Naš most Zenica seriju live videa započinje u četvrtak, 1. aprila u 17.00 sati s kreativnom radionicom “Encaustic uskršnja jaja”. Farbanje jaja encaustic tehnikom se radi zagrijavajućim predmetima, kao što su lemilica ili pegla, i pigmentiranim voskom. Radionicu će održati Zdena Šarić, predsjednica udruženja Naš most Zenica, koja je već odavno prepoznatljiva po svojim umjetninama rađenim encaustic tehnikom.
Udruženje Naš most Zenica kroz umjetnost i kulturu promiče socijalnu inkluziju ranjivih grupa, fokusirajući se na starije osobe, žene i osobe s invaliditetom.
(mreža-mira)

Posljednji postovi