Lejla Žalić: Aktivizam mi je dao drugu perspektivu života

Ja sam Lejla Žalić i ja sam pozitivna promjena Bosne i Hercegovine. Ovo je moja priča..
U toku osnovne škole uvijek sam željela učestvovati u svim vannastavnim aktivnostima u školi. Osjećala sam se “glupo” ako ne učestvujem na nekoj priredbi ili ne idem na neku sekciju.

Osjećala sam se isprazno ako nisam aktivna. Bila sam član udruženja za promicanje knjige “Liber”, učesnik Civitasa, “Preporoda” itd. Tako se nastavilo i u srednjoj školi. U prvom razredu, 2016. godine postala sam član Vijeća učenika, a već u drugom razredu, godine 2017. predsjednica Vijeća učenika JU Gimnazija Velika Kladuša.
Kroz aktivnosti koje smo radili upoznala sam neformalno obrazovanje, aktivizam i zaljubila se u cjelokupni proces. Tada sam i shvatila odakle ta potreba od djetinjstva da budem uključena. Mogu slobodno reći da je neformalno obrazovanje moja prva ljubav. I nešto što me u svakom smislu ispunjava.
U oktobru 2018. godine postajem i predsjednica Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona. Smatram to jednim od svojih najvećih uspjeha u oblasti aktivizma. Moram napomenuti da Mreža svake godine realizira mnogobrojne aktivnosti, na šta sam iznimno ponosna. Trenutno obavljam funkciju prve zamjenice predsjednice.
Osim Mreže, radila sam na projektu Civitas, član sam Uredničkog vijeća Radija Velika Kladuša, Centra za demokratizaciju “Naša zajednica”, Udruženja za zaštitu okoliša “Horizonti”, te Demokratske organizacije mladih u Velikoj Kladuši. Vrlo mi je bitno spomenuti sve organizacije jer kroz njih sam ja ono što sam danas.
Zahvaljujući tome svemu ja sam neko ko se idealistički bori za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost za mlade. Želim da budem samo jedna u masi koja se bavi ovim stvarima, te želim prenijeti svoja iskustva i svoje znanje na druge. Znam da postoji druga perspektiva i da je sve moguće ako to želimo.
(mionama.ba)

Posljednji postovi