Lekcije iz infodemije: Kako medijskom pismenošću zaštititi sebe i zajednicu od infodemije

Mreža medijskih organizacija South East European Network for Professionalization of Media i organizacija Transitions Online vas pozivaju na regionalnu razmjenu iskustava o dezinformacijama i informacijskim trendovima na području Zapadnog Balkana.

Događaj predstavlja jedinstveno regionalno okupljanje novinara, stručnjaka za provjeru činjenica, edukatora, predstavnika javnog sektora, zdravstvenih stručnjaka i aktivnih građana. Nakon dvodnevnog događaja o infodemiji održanom u decembru prošle godine, ovaj put fokus je na strategijama borbe protiv dezinformacija i programima medijske pismenosti kreiranim tokom infodemije u regionu.
Događaj će biti održan 29.6.2021. od 14:30 do 16:30 po srednjoevropskom vremenu.Fundamentalni aspekt kreiranja društvenog otpora prema dezinformacijama i pogrešnim informacijama je prevazilaženje izazova i korištenje savladanih lekcija u izgradnji boljih strategija za zaštitu zajednice od budućih infodemija. Iskustvo pokazuje da je jedna od tema najčešće spominjana od strane i eksperata i učesnika prethodnih događaja, obrazovanje i medijska/naučna/digitalna pismenost. Tokom ovog događaja, željeli bismo da nastavimo razgovor o medijskoj pismenosti kao stubu svake strategije borbe protiv dezinformacija. Pozivamo novinare, obrazovne radnike i naučnike da podijele iskustva iz prakse sa ekspertima u ovom polju, te da zajedno razgovaramo o prilikama za građenje bolje otpornosti naših zajednica na dezinformacije.  Tokom događaja, sa gostima razgovaramo o novim inicijativama i praktičnim iskustvima i rješenjima iz područja obrazovanja i medija.
Gosti:

  • Michaela Ďurková (Češka Republika), projekt menadžerica programa One World in Schools Program of People in Need
  • Gentianë Paçarizi (Kosovo), asistentica na Univerzitetu “Hasan Prishtina”, konsultantica za medijsku i informacijsku pismenost koja je pokrenula prvi magazin za medijsku i informacijsku pismenost na Kosovu
  • Milan Petrović (Srbija), učitelj i praktikant medijske pismenosti
  • Jaroslav Valůch (Češka Republika), program menadžer za medijsku pismenost i fact checking, Transitions

Registracija za događaj je otvorena ovdje.
(media.ba)