Ljepote BiH- Predivna ideja za vikend: Posjetite Fojnicu i Prokoško jezero za uživanje u spoju historije i prelijepog jezera

Trenutna situacija i ograničenja putovanja odlična su prilika da bolje upoznate Bosnu i Hercegovinu, bogatu neprocjenjivim istorijskim blagom i prirodnim ljepotama. Turistički agent Igor Porobija donosi vam još jedan prijedlog putovanja unutar naših granica , a ovaj put vodimo vas kroz istorijsko i kulturno blago Bosne i Hercegovine nadomak jednog od naših najljepših jezera.Prva destinacija vašeg putovanja neka bude Fojnica, mali gradić u blizini planine Vranice. Iako je, pogotovo starijoj generaciji, poznat kao termalno lječilište i izvor ljekovite vode, Fojnica je kontrast istorijskog blaga iz više perioda naše istorije.


U samom centru, blizu poznatog “Reumala“ nalazi se nekoliko bogumilskih stečaka, a u centru grada možete posjetiti i Salihagića kuću – Musafirhanu, kao i Atik džamiju. Musafirhana, u vlasništvu porodice Salihagić, važi za najstariju kuću na prostoru Bosne i Hercegovine dok Atik džamija zubu vremena odolijeva još od davne 1551. godine, a poznata je i po rukopisima koji su pronađeni u džamiji.

Jeste li znali? Pravilo musafirhane glasilo je “za svakog gosta tri dana dosta“, primjenjivalo se jednako i na bogataše i na siromahe, a svaki gost je gostoprimstvo mogao koristiti samo jednom.Neizostavan dio kulturnog bogatstva kako Fojnice, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini, je Franjevački samostan Duha Svetoga, čija je muzejska zbirka od oko 10 000 starih knjiga i autentičnih rukopisa iz perioda srednjeg vijeka među najvrijednijim u regionu, a i šire. U bogatoj zbirci muzeja ističu se Ahdnama, ugovor izmedju Fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda II. El-Fatiha, 13 inukunabula te veliki broj knjiga i dokumenata iz perioda 15.,16. I 17. stoljeća, s posebnim osvrtom na fojnički grbovnik nastao u drugoj polovini 17. Stoljeća.

Nakon upoznavanja s kulturnim bogatstvima Bosne i Hercegovine u Fojnici možete se uputiti prema Prokoškom jezeru, udaljenom 22 kilometra, a upozoravamo vas da cesta kojom ćete ići nije pretjerano kvalitetna. Ipak, dolazak na odredište itekako vrijedi uloženog truda. Ovo glečersko jezero nalazi se na planini Vranici, na oko 1650 metara nadmorske visine , a ponekad ga nazivaju i Gorsko oko.

Na Prokoškom jezeru možete i prenoćiti tako što ćete iznajmiti neku od koliba koje se nalaze na jezeru ili se okrijepiti nekim od ukusnih obroka pripremljenih od domaćih sastojaka koje lokalno stanovništvo nudi posjetiocima. Ljubitelji planinarenja mogu se zaputiti do vrha Vranice.Za one koji žele više – na udaljenosti od oko 11 kilometara od Fojnice, ublizini sela Dragačići, nalaze se slapovi Kozice. Upozoravamo vas da su slapovi od sela udaljeni nekoliko stotina metara, te da pješačka staza ne obliuje putokazima.

Iako Prokoško jezero u kombinaciji sa drvenim kolibicama koje su krasile obalu i odlično se uklapale u ambijent i dalje pruža fantastične prizore, moram vas upozoriti da je naš prirodni dragulj u zadnjih nekoliko godina oštećen izgradnjom vikendica, te da se, kako pejzaž, tako i flora i fauna, nalaze u ozbiljnoj opasnosti.Nadam se da će ovaj tekst potaći ne samo domaće turiste da pojete Fojnicu i Prokoško jezero, već i sve nivoe vlasti da pokažu više brige za očuvanjem naših prirodnih bisera, kojih imamo ne mali broj i koji uz malo angažmana, kako vlasti tako i stanovništva, te kvalitetno „brendiranje“ mogu postati značajan dio identiteta Bosne i Hercegovine u svijetu.

Izvor: Klix