LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE KOJE SE MORAJU POSJETITI- Rijeka Trebižat i rajski vodopadi Kravica, Koćuša i Ćeveljuša

Rijeka Trebižat, jedina ponornica u Europi koja 9 puta nestaje u tlu, te ponovno izvire je rijeka s devet imena, prepuna sedrenih reljefa, sa zadivljujućim prirodnim pejzažima i krivudavim tokom. Rezervat je čiste i bistre vode, zelenih obala, čarobnih vodopada, laganih brzaka, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Uz rijeku su nikla i brojna izletišta i kupališta.


Za vožnju kanuom jedva da mozete naći ljepšu i zanimljiviju rijeku sa čarobnim mjestima za kampiranje i sportski ribolov. Avanturistički izlet Canoe safari se organizira na stazi dugačkoj 10 km i to od Božjaka do Struga. Izlet se organizira u turističkim dvosjed kanuima uz mogućnost uzimanja ručka, koji se servira u prirodi.
U nastavku pročitajte više o vodopadima Kravica, Koćuša i Čeveljuša, nestvarnim prizorima koji privlače sve više turista.
Vodopadi Kravica

Vodopadi Kravice mala su oaza prirode, udaljena od Mostara nekih 40-tak kilometara i veoma blizu Ljubuškog.Ulaz se plaća 10 KM, ali ono što će vas tamo dočekati je prizor iz bajke koji odmara dušu i mozak, gdje jednostavno ne možete ostati ravnodušni.

Idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava I prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km i po cijeni od 35 Eura po osobi (uključujući vodiča, kanu i opremu).
Vodopadi Koćuša

Dok svi znaju za Kravice, prekrasna Koćuša ostaje skrivena za mnoge.Slapovi Koćuša nalaze se u selu Beljaci, 5 km uzvodno od Vitine i oko 12 km od Ljubuškog. Vidno manji od vodopada Kravica, ali ne i manje lijepi idealno su mjesto za opuštanje. Ovakve vodene oaze idealna su mjesta za rashlađenje od vrelih hercegovačkih ljeta.
Vodopadi Ćeveljuša

Ljubitelji kupanja i gastronomske ponude ovdje su svoji na svome. Posjetiteljima je na izboru odmor za dušu i tijelo: sunčanje, odbojka na pijesku, boćanje, bilijar, istraživanje mlinova, prelazak preko visećeg mosta koji se mnogo njiše ako hoda više od jedne osobe… Jednostavno, mjesto je sinonim odmora u ljetnim danima.
Izvor:hocu.ba