Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira

Dove, Freedom, Bird, Nature, Animal, Wing, Wildlife
Mreža za izgradnju mira poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije i evropskih vrijednosti, ljudskih prava i izgradnji mira. Naglasak je na postizanju. Krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada time priznaje učinkovitost, kao i viziju.
Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira je ustanovljena 2013. godine i dodjeljuje se osobama koje su u različitim područjima društvenog života dale izvanredan doprinos u ostvarivanju mirnog i skladnog svijeta, koje rade na promociji EU vrijednosti i nose se sa najvećim izazovima koje pred nas postavlja današnje društvo.
Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.
Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Mirovna nagrada za škole se dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.
Nagrada se dodjeljuje za Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar/prosinac.
Dosadašnji dobitnici/a Mirovne nagrade od 2013. godine su bili fra Marko Oršolić, Ivica Osim, Danka Zelić, Jadranka Miličević, Aiša Smailbegović-Hadžihalilovići Jasminka Drino-Kirlić.
Škole dobitnice Mirovne nagrade od 2016. godine su bile Mješovita srednja škola Maglaj, Osnovna škola Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva i Osnovna škola Dositej Obradović iz Doboja.
Dodatno su specijalne nagrade dodjeljene mladima iz Jajca, Kući dobrih tonova iz Srebrenice i Čedmoriru Glavašu.
Prijavljivanje i proces odabira;

  • Bilo ko može nominirati osobu ili školu za koju smatra da zaslužuje Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira.
  • Nominacija samog sebe nije dozvoljena – nominacija mora doći od treće osobe. No, škole se ohrabruju da same pošalju svoju nominaciju za Mirovnu nagradu.
  • Odabir vrši posebno odabrana komisija Mreže za izgradnju mira na osnovu zaprimljenih prijava. Sastanak komisije je planiran krajem novembra/studenog.

Prijavu je potrebno ispuniti i poslati putem emaila na adresu info@mreza-mira.net ili mreza.mira@gmail.com najkasnije do kraja radnih sati u petak, 22. novembar/studeni 2019. godine.
Obrazac za nominaciju osobe možete pronaći ovdje.
Obrazac za nominaciju škole možete pronaći ovdje.
Prijave podnešene nakon ovoga datuma neće biti uzete u razmatranje.
Proces odlučivanja

Datum Bitni datumi u procesu odlučivanja
28. oktobar/listopad 2019. Otvaranje procesa dostave nominacija za Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira
22. novembar/studeni 2019. Krajnji rok slanja nominacija
Kraj novembra/studenog 2019. Komisija razmatra pristigle nominacije
10. decembar/prosinac 2019. Dodjela Mirovne nagrade u Parlamentu BiH

Zahtjevi od osobe koje predlaže kandidata/kinju ili školu:
Predlagatelj/ica treba dobro poznavati osobu ili školu koja predlaže i garantirati za nju. Predlagatelj/ica ne može predložiti više od jedne osobe ili škole. Predlagatelj/ica može unaprijed konsultirati kandidata/kinju odnosno školu ili prijavu može poslati anonimno.
Odgovor na često postavljena pitanja možete pronaći ovdje. Ako imate više pitanja osjećajte se slobodnim da nas kontaktirate putem telefona: +387 33 741 080.
Hvala Vam na interesu, i radujemo se prijemu Vaših prijava!
Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Posljednji postovi