MIX Radionica: Automatski sistem zalijevanja biljaka

 Jeste li se ikada pitali kako da odete negdje na odmor a da brigu o vašim biljkama ne morate povjeriti nekome drugome? Ili ste se možda pitali kako da pogodite tačno pravi trenutak kada biljka treba nove količine vode? Kako uz malo truda i znanja o elektronici napraviti jeftini sistem automatskog zalijevanja biljaka?
Automatski sustav zalijevanja biljaka se danas smatra jednim od najčešće korištenih i automatiziranih sustava, koji pomažu ljudima u svakodnevnim aktivnostima smanjenjem ili potpuno zamjenom njihovog napora. Ovaj sistem se ponaša poput pametnog preklopnog uređaja koji prepoznaje razinu vlage ulja i po potrebi navodnjava postrojenje.“ – govori Nermin u svom radu.
„Automatski sustav zalijevanja biljaka i njegove primjene u antropološke i medicinske svrhe“ je jedan od prvih naučnih radova koji je pisan na ovu temu, od strane Nermina i njegovog kolege Dalibora Đumića. Trenutno, njihov rad je jedan od najčitanijih radova sa Burč Univerziteta, koji broji preko 30.000 pregleda.
Divan je osjećaj i veliko zadovoljstvo ovu ideju koja se prvi put javila u četvrtom razredu mog srednoškolskog obrazovanja, nakon nekoliko godina krunisati na jedan ovakav način, objavom naučnog rada u popularnom žurnalu. Sve to ne bi bilo moguće da nisam uz sebe imao ogromnu podršku svojih roditelja, kolega i profesora sa Univerziteta, koji su mi dokazali da se mnogo toga značajnog može postići ukoliko uz sebe imamo prave ljude“, kazao je Đuzić.

Ko je Nermin Đuzić?

Nermin Đuzić mladi je naučnik, poduzetnik i inovator. Još kao srednjoškolac pokazao je veliko interesovanje za biologiju, hemiju i pisanje literarnih radova. U Sarajevu upisuje Internacionalni Burč Univerzitet gdje završava bachelor i master studij genetike i bioinžinjeringa, te trenutno obnaša funkciju demonstratora u nastavi. Tokom studija pored ostvarenog visokog prosjeka ocjena, što ga svrstava među najbolje studente, obnašao je funkciju izvršnog urednika BurchGene magazina, kao i funkciju asistenta u uredništu fakultetskog Žurnala za Prirodne nauke i Inžinjering. Član je BH Futures Foundation, gdje također zajedno sa drugim kolegama učestvuje u pripremi sadržaja za web stranicu Fondacije u sklopu Marketing tima. Također je dio Mentorskog programa iste Fondacije.

Ukratko o Fondaciji “Izvor nade“

Online predavanje organizuje Projektni tim Fondacije Izvor nade koja brine o stipendiranju i unapređenju obrazovanja te smještaju srednjoškolaca i studenata koji se školuju ili studiraju na području Sarajeva. Studenti pohađaju treninge dodatnih vještina kroz program vršnjačkog mentorstva. Održano je više od 20 različitih predavanja – o zdravlju, i unapređenju kvalitete života, seminari o učenju i savjetima za efikasnije učenje, predavanje i radionice moralno-vjerskog odgoja, motivaciona predavanja i predavanja o poduzetništvu. Za potrebe smještaja studenata na Ilidži je 2012. godine izgrađen moderan objekat smještajnog kapaciteta 130 mjesta, na adresi Butmirska cesta 18d.
Ukoliko imate vremena, znatiželjni ste, želite naučiti nove stvari, pridružite nam se danas, i saznajte odgovore na ova i slična pitanja, kroz online predavanje/radionicu našeg mladog doktoranta genetike i bioinžinjeringa – Nermina Đuzića.
https://zoom.us/j/91810375633?pwd=cXMyZjhYaFMwSEhBUk1jbDVEdU9vUT09&fbclid=IwAR3HL1cgITzQLaEeaBorRZzN-oT2gF8atgmFhqnRK-OhlA9EjJRphQjb3ew#success
Meeting ID: 918 1037 5633
Passcode: izvornade
 
(hocu.ba)