Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore realizovali ulične akcije kojim pozivaju mlade širom Mostara sutra na izbore

Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore realizovali ulične akcije kojim pozivaju mlade širom Mostara sutra na izbore.

Nestranačka kampanja #TvojGlasJeBitan preselila se na nekoliko dana u Mostar kako bi podržali svoje vršnjake iz Mostara da nakon 12 godina blokade, izađu na lokalne izbore 20. decembra. Kampanji #TvojGlasJeBitan pridružili su se mladi iz Banja Luke, Foče, Bugojna, Teslića, Zenice, Vareša, Doboja, Sanskog Mosta, Travnika, Tuzle i Sarajeva pored mladih iz Srbije i Crne Gore koji su danas realizovali ulične akcije širom grada Mostara u cilju ukazivanja na značaj glasanja u ovome gradu 20. decembra.
Prisutni su bili i predstavnici kampanja #TvojGlasJeBitan Srbija, #TvojGlasJeBitan Crna Gora, “Kad jedan dan vrijedi 4 godine”, “Može i drugačije” i “Nemoj glasati – biraj”, te evropski omladinski ambasador.
„Današnje ulične akcije su protekle uredno i sa velikom podrškom Mostaraca i Mostarki kojim smo nastojali kroz raznorazne flash mobove i druge vrste aktivnosti širom grada, građane i građanke Mostara zainteresujemo da izađu sutra na izbore i iskažu svoj glas jer isti na lokalnom nivou nisu imali 12 godina. Pozivam sve Mostarce i Mostarke da izađu sutra i izaberu opciju koja može da riješi probleme koji su zadesili ovaj grad a u nadležnosti su lokalne samouprave. Zadovoljstvo nam je što su nam se u ovoj namjeri pridružili mladi širom Bosne i Hercegovine iz raznoraznih drugih kampanja i organizacija, kao i mladi iz Srbije i Crne Gore “ ističe koordinator kampanje #TvojGlasJeBitan Nermin Topovčić
U Mostaru se nakon 12 godina održavaju lokalni izbori te sutrašnji dan predstavlja istorijski dan za ovaj grad.
“Smatramo da smo našim aktivnostima u prethodnih 10 dana u gradu Mostaru uradili mnogo po pitanju motivacije samih građana da izađu na izbore 20. decembra. Mostarci i Mostarke sutra biraju njihove predstavnike i predstavnice na lokalnom nivou od kojega značajno zavisi kvalitet života svih građana ovoga grada”, kazali su iz kampanje.
Mostar će u nedjelju, 20. decembra, imati prve lokalne izbore nakon 2008. godine kada je Ustavni sud BiH poništio izborna pravila za Mostar. 12 godina nakon toga, lokalni izbori će biti održani u ovome gradu.