Mladi kao pokretači avanturističkog turizma u Blagaju

Mladi kao pokretači avanturističkog turizma u Blagaju | BHRaja.ca |  Bosnian-Canadian Media

Foto: Antonio Radić
Nedaleko od Mostara prema jugoistoku, na rijeci Buni smješten je Blagaj koji glasi za jednu od važnijih srednjovjekovnih lokacija u Bosni i Hercegovini, čiji pejzaži, netaknuta priroda i kulturno-historijska bogatstva plijene pažnju te koji u nazad nekoliko godina postaje i popularno penjalište.

Penjalište se počelo razvijati 2014. godine kada je Salih Mulaosmanovic, prepoznavši potencijal kanjona i brda Vulinog potoka, počeo ostvarivati svoj dječački san i opremati smjerove. Pomažu mu lokalni penjači te aktivisti i ekolozi Eko kluba Novi val. Uspijevaju da zajedničkim snagama realiziraju penjačku putanju sa 147 smjerova koju prepoznaju i najbolji svjetski penjači i koja postaje uporište mlađim generacijama penjača u BiH.
Ovom idejom postaju zaokupljeni mladi pojedinci okupljeni oko Sportskog penjačkog kluba Blagaj Climbing te osmišljavaju svoje projekte za unapređenje avanturističkog turizma u Blagaju i podizanje ekološke svijesti.
 

Jedan od značajnijih u posljednje vrijeme je projekat zaštite balgajske ferate koji je okupio veći broj mladih u svrhu edukacije o blagajskom penjačkom potencijalu i očuvanju prirode s ciljem osmišljavanja edukativnih turističkih i avanturističkih  tura.
„Popravili smo postojeće stanje u blagajskoj ferati Vulin potok i zamijenili staru infrastrukturu novom. Održali smo petovikendni edukativni program za mlade vodiče i želimo da se posvetimo razvijanju ideja koje će promovirati Blagaj kao mjesto avanturističog turizma. Impozantne stijene, predivna priroda, blaga klima, zdrava hrana, pitka voda  i gostoljubivi domaćini su blago koje imamo za stvaranje odličnih ponuda za posjetioce“, kaže Ružica Ivanović koordinatorica projekta Blagaj Climbing.
Ističe kako je cilj takvih tura prvenstveno da budu edukativnog karaktera u pravom smislu te riječ s akcentom pristupa hercegovačkoj prirodi s pažnjom i svijesti te stvaranje holističke ponude koja će spajati sve najbolje sportske, prirodne i domaće aspekte turizma.
 

„Posjetioci će također moći da nauče o biljnom i životinjskom svijetu koji nastanjuje ekosisteme penjališta, užvati u kulturno-historijskim turama i domaćinskoj atmosferi.
A najveća čar ideje je što je pokrenuta kao prirodna potreba mladih ljudi koji žive u Blagaju i žele da doprinose razvijanju blagajskog potencijala “, ističe ona.
Budući da je ideja avanturističkog turizma u Blagaju tek u početku trebat će vremena da se ona još razvija i da se okupi još znatiželjnika za sportom, prirodom i turizmom. Entuzijastična ekipa mladih okupljenih oko Blagaj Climbing projekta je spremna za  pustolovine i ponude su već pripremljene za sve zainteresirane avanturiste i ljubitelje prirode.

Posljednji postovi