Mladi su budućnost naše zemlje: Brčak Dejan Rađen je arhitekta i omladinski radnik

Serijal tekstova o omladinskim radnicima i radnicama u Bosni i Hercegovini nastavljamo pričom o Dejanu Rađenu iz Brčkog. Ovaj mladi čovjek ima 25 godina i po vokaciji je diplomirani inženjer arhitekture. Oni koji rade sa njim opisuju ga kao ambicioznog i susretljivog, uzimajući ga za primjer kako omladinski rad od malih nogu oblikuje osobu. On za sebe kaže isto – da je dijete, odnosno produkt, omladinskog rada.
Dejan o svojim prvim koracima u omladinskom radu, kojim se danas profesionalno bavi vrlo rado govori.
– Kada pitate djecu šta žele biti kada odrastu, malo koje kaže da želi biti omladinski radnik, mnogi i ne znaju šta to znači, a mnogi nikad i ne saznaju. Prve aktivnosti u kojima sam učestvovao bile su u srednjoj školi i organizovao ih je upravo PRONI Centar u kojem danas radim. Divio sam se tadašnjim trenerima, omladinskim radnicima i radnicama i maštao da budem na toj poziciji. Tada je to bila samo dječačka želja koja se vremenom pretvarala u odluke, a onda se i ostvarila.
Kako se promjene ne dešavaju iznenada, niti se želje ostvaruju preko noći Dejan ističe da su trud i vrijedan rad ono što ga je dovelo do toga da radi dajući svoj maksimum onome što zaista voli i što ga čini srećnim. On smatra da put ka uspjehu nije ravna linija, te svoj put doživljava kao piramidu.
– Nekako mislim da u ovom sektoru svi prođu određenu piramidu. Kreneš kao učesnik, vremenom postaneš aktivista, zatim volonter, pa se usavršavaš i učiš dok ne dođeš do treninga za trenere i onda dobiješ šansu da objediniš sve i pokažeš šta znaš.  Mislim da sam u ovom procesu najviše vremena, čak par godina, posvetio samo usavršavanju, koliko učešćem na treninzima, toliko i samostalno. Tako sam shvatio da je to ono čime želim da se bavim profesionalno.
Kao neko ko se kontinuirano edukuje i mnogo ulaže u svoj razvoj Dejan je tokom 2015. godine bio polaznik Obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima koju provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Olof Palme International Centra.
– Obuka za stručne saradnike/ce za rad s mladima bila je jedan od načina usavršavanja. Smatram da jedan trening, jedan fakultet ili jedna obuka ne mogu da nauče nekoga da bude omladinski radnik/ca, potrebno je usavršavati se na različite načine, kombinovati različita iskustva. Ova obuke je za mene veoma značajna, jer sam po završetku obuke stekao zvanje stručnog saradnika za rad s mladima koje je Odlukom Agencije za statistiku upisano u registar zanimanja i priznato u FBiH. Tada sam konačno mogao objasniti svojim roditeljima šta je to što ja radim.“
Dejan je od septembra 2017. godine zaposlen u PRONI centru za omladinski razvoj i trenutno je na poziciji Menadžera Omladinskog rada. Posljednju godinu koordinira rad PRONI Omladinskog kluba u Banjoj Luci. Radi sa mladima iz BiH i regiona na sedmičnom nivou u svojoj organizaciji, ali se rado odazove na pozive drugih organizacija – kao trener/omladinski radnik/koordinator i ističe da je u ovom poslu najljepše gledati kako imate pozitivan uticaj na život mlade osobe.
IMG 9366
Na omladinski sektor u Bosni i Hercegovini gleda očima optimiste:
– Pozitivno je to što se sve veći broj mladih i sve veći broj organizacija uključuje u rad s mladima u zadnjih nekoliko godina. Previše „posla“ su preuzele internacionalne organizacije, ne ulagajući dovoljno u kapacitet lokalnih organizacija, a i saradnja organizacija iz BiH bi mogla biti bolja, organizacije se postavljaju više kao konkurencija, a ne kao partneri.
Dejan Rađen je još jedan mladi čovjek koji svoju budućnost vidi u Bosni i Hercegovini, iako je, kako sam kaže, nekoliko puta bio na korak od odlaska u inostranstvo. Dodaje da je ostao upravo zahvaljujući ovom sektoru i prilikama koje se usudio iskoristiti, a koje su mu pomogle u tranziciji iz mlade u odraslu osobu.  Mladima sa kojima radi, ali i svima onima koji ostaju poručuje da ulažu u sebe, usavršavaju se, da ne kukaju i ne krive druge, već da preuzmu odgovornost i naprave najbolje u svakoj prilici i svakom danu.
Izvor: Institut za razvoj mladih KULT