Mladi u Republici Srpskoj će imati veoma sadržajno ljeto bez obzira na pandemiju: Svi festivali će biti održani

Organizatori 4 najveća festivala u RS – „Nektar Ok festa“, „Moto festa Banjaluka 2020“, „Vivia Run&More Weekend“ festivala i Fresh Wave-a, okupljeni u jednu Asocijaciju, s ciljem, da zajedničkim mjerama prevaziđu novonastalu krizu izazvanu pandemijom virusa korona, odlučni su da nastave započete organizacione i tehničke pripreme kako bi ovog ljeta ipak realizovali najavljene događaje.


„Dobra vijest juče je na našu adresu stigla iz Instituta za Javno zdravstvo RS u čijem dopisu stoji da bi se sva 4 festivala mogla organizovati tokom jula i avgusta mjeseca uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka koje tada budu na snazi u zemlji”, saopštio je na današnjoj press konferenciji u Banjaluci u ime članova Asocijacije festivalske industrije Dubravko Suvara, direktor OK festa. Suvara je naglasio da je Asocijacija festivalske industrije osnovana kako bi u vremenu koje dolazi organizatori festivala intenzivirali međusobnu saradnju te zajedno ostvarili veću podršku nadležnih institucija i bolju pregovaračku politiku kada su buduća sponzorska partnerstva i podrška u pitanju.
Suvara je dodao da će primarni cilj tokom trajanja svih festivala biti maksimalna zaštita posjetilaca, učesnika – izvođača i članova organizacionih timova, te dodao da će organizatori učiniti sve što bude potrebno da se događaji održe u zdravstveno bezbjednim uslovima, uz striktno poštivanje svih mjera zaštite i preporuka struke kao i odluka nadležnih organa koje se budu ticale instrukcija i posebnih smjernica po pitanju održavanja festivala.

Konferenciju za štampu organizatori četiri najveća festivala u RS iskoristili su i da se zahvale medijima, sponzorima i posjetiocima na lojajnosti, solidarnosti i podršci u proteklim mjesecima kada je bilo neizvjesno da li će se festivalska industrija koja je teško pogođena pandemijom uspjeti izboriti sa novonastalom ekonomskom krizom i finanijskim gubicima i da li će festivale biti moguće održati, naglasivši da je bilo otkazivanja sponzora ali da se nadaju da će vlasti u RS podržati napore organizatora da ipak održe festivale i da će pomoći da se svi događaji realizuju uspješno, bez većih finansijskih problema.
“Nadamo se da će naredne nedjelje biti pozitivne za sve nas i da ćemo zajedno dočekati stabilizaciju situacije u zemlji a samim tim i uživati u sportsko-muzičkim događajima koji nas očekuju u julu i avgustu u Republici Srpskoj”, optimistični su u organizacionom timu 3. “Vivia Run&More Weekend” festivala, čiji direktor Goran Ćorić je danas saopštio da je novi termin održavanja najvećeg sportsko-zabavnog festivala u BiH 3-5.juli 2020. Koncept festivala je ostao nepromijenjen, naglasio je Ćorić, dodavši da je jedina novost ta što će se trke u julu održati u noćnom terminu. Ćorić je pozvao trkače da naredne dane iskoriste za intenzivnije treninge kako bi zadržali formu za trke koje slijede ali i da se prijave na vrijeme, jer je broj učesnika u trkama ograničen a 60 % kapaciteta je već popunjeno. „Do festivala nas dijeli nešto više od mjesec dana, a sve one koji će od 3-5. jula doći u Banjaluku očekuje: m:tel RMC Banjaluka polumaraton, Beko 10k trka, 5K Team Run G-Drive timska trka na 5km, te Tropic Bambini maraton za klince i klinceze uzrasta od 2-7 godina”, istakao je Ćorić naglasivši da festival ima i humanitarni karakter jer se “Vienna Color Fun Run” – najšarenija i najzabavnija trka na festivalu u dužini od 3km, čija je osnovna karakteristika posipanje učesnika bojama organskog porijekla, održava pod sloganom “Trčimo za rijetke”, a 1KM od svake kotizacije za ovu trku, biće donirana Savezu za rijetke bolesti Republike Srpske. Party time 3 “Vivia Run&More Weekend” festivala donijeće ovog ljeta Banjaluci i gostima grada i dobre muzičke vibracije: mnogobrojne žurke na otvorenom za sve posjetioce i trkače, Fresh Wave Night na tvrđavi Kastel i nastup Abba Real Tribute benda.

Optimizam da će se situacija u RS normalizovati u narednim nedjeljama dijele i organizatori “Fresh Wave” festivala koji su odlučni, da bez obzira na trenutne poteškoće tokom priprema i otkazivanje pojedinih sponzora održe kontinuitet i od 6-8. avgusta realizuju 9. izdanje Fresh Wave-a. “Vjekovima stare zidine Kastela i ove godine će na više festivalskih bina ugostiti neka od najvećih i najpoznatijih imena svjetske i regionalne muzičke scene, a ovogodišnji svježi talas 9. “Fresh Wave” festivala surfaće kroz atmosferu kojom slavimo život i radujemo se u svim mogućim muzičkim bojama i oblicima”, istakao je direktor “Fresh Wave-a” Strahinja Grahovac dodavši da pored već objavljenih svjetskih imena koja dolaze na festival među kojima su Sven Vath, Artbat, Ilario Alicante i Anastasia Topolskaia iz Ukrajine, sve posjetioce očekuju i novi headlineri čija imena će uskoro biti objavljena.
“Ovogodišnji Fresh Wave će biti najreprezentativniji do sada sa najtraktivnijim svjetskim imenima”, poručio je Grahovac.
“7. “Nektar OK fest” održaće se u jednom od termina u avgustu mjesecu a line up jednog od najvećih muzičkih festivala u regionu sa lokacijom na Tjentištu ostaje nepromijenjen kada su regionalni izvođači u pitanju”, saoopštio je na današnjoj press konferenciji Dubravko Suvara, direktor Nektar Ok festa, dodavši da u ovom trenutku traju pregovori sa svjetskim izvođačima oko novog termina, naglasivši, da će sve nove informacije i kompletan trodnevni ovogodišnji program medijima i javnosti biti saopšten u narednim danima.

Četvrti festival koji nas čeka ovog ljeta je četvrti „Moto Fest, Banjaluka 2020“. Iako su ljubitelji dvotočkaša navikli da u brojnim sadržajima i programu ovog događaja uživaju poslednjeg vikenda u maju mjesecu, obzirom na novonastalu situaciju u kojoj se našao cijeli svijet, zajedničko druženje prolongirano je za 21. i 22. avgust, istakao je danas u Banjaluci direktor Moto Fest-a Siniša Praštalo. Kao i svake godine, kako je naveo Praštalo, MK Stršljen potrudiće se da Moto Fest bude obogaćen brojnim sadržajima i kvalitetnim programom u kojem će uživati veliki broj bajkera koji stižu iz 35 zemalja svijeta. Praštalo je danas najavio dnevni i večernji program u okviru kog će se i ove godine održati moto sajam a učešće u sajmu uzeće najpoznatiji svjetski moto brendovi, kao i proizvođači moto opreme i stunt vožnje, a samo otvaranje festivala pratiće moto defile, bajkerske igre i brojne izložbe. Ni ove godine neće izostati humana strana događaja, kaže Praštalo dodavši da će kroz humanitarnu tombolu biti prikupljena sredstva koja će se donirati Udruženju za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“, Banjaluka.

Večernji sati na Moto Festu, na kom se očekuje i do 40 000 posjetilaca, rezervisani su za dobru muziku i zabavu uz ajpoznatije izvođače regionalne muzičke scene među kojima su Nele Karajlić, Van Gogh, Galija, Kerber, Bjesovi, Love Hunters, Đorđe David i Ivana Peters, te Daddy Cool.

Posljednji postovi