Mladi u Zenici uvredljive i nacionalističke grafite pretvorili u umjetnički mural

U sklopu realizacije projekta USAID-a “Budi inspiracija” danas su mladi u Zenici na jednoj od zgrada, u blizini stadiona Bilino Polje, nacionalističke grafite i poruke govora mržnje zamijenili umjetnošću.
U ovom projektu učestvovalo je više desetina mladih koji su nakon nešto više od pet sat završili umjetnički mural.

Foto: E.M. / Klix.ba

“U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti s nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje. U toku ‘Paint Back’ aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekt ‘Budi inspiracija’ će organizovati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika i Cazina i praktično ih obučiti da neprikladne grafite transformiraju u umjetnička djela”, poručeno je danas iz Zenice.

Foto: E.M / Klix.ba

Učenici će s izabranim uličnim slikarima raditi na preslikavanju grafita u murale ili ih dizajnirati na drugačiji način. Projekt “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Foto: E.M. / Klix.ba 

Program se sastoji od aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će učesnici imati priliku kroz predavanja i praktične simulacije učiti o procesima suočavanja s prošlošću te svoja znanja primijeniti na terenu kroz kreativni rad.

Foto: E.M. / Klix.ba

Projekt je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut u saradnji s Organizacijom mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE.

Izvor : klix.ba

Posljednji postovi