Munib Mešanović je prvi BiH državljanin koji je dobio Rhodes stipendiju i ide na Oxford

Munib Mešinović iz Travnika, apsolvent na New York Univerzitetu (NYU) u Abu Dhabiju ovogodišnji je dobitnik Rhodes stipendije za region Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Ova prestižna stipendija se dodjeljuje studentima sa izvanrednim postignućima da svoje postdiplomske studije nastave na Univerzitetu Oxford u Engleskoj.
Mešinović je time postao prvi Bosanac koji je osvojio ovu prestižnu stipendiju u njenoj 116- godišnjoj tradiciji. Munib će nastaviti studije na Univerzitetu Oxford.
Mešinović trenutno završava elektrotehniku i većinu vremena na NYU Abu Dhabiju je proveo istraživajući kako odgovorno i etički upotrijebiti inovativne tehnologije i poboljšati živote osoba sa invaliditetom i zdravstvenim tegobama. Za svoj diplomski rad, Munib je razvio višesenzorsku narukvicu koja predviđa rizike srčanog udara i drugih zdravstvenih poteškoća.
Također, 2018. godine bio je član NYU Abu Dhabi tima koji je pobijedio na iGEM takmičenju u Bostonu. Tada je zajedno s kolegama razvio uređaj čiji biočipovi mjere zagađenost vode i hrane u roku od dvadeset minuta. Tim je osvojio zlatnu medalju i specijalnu nominaciju za najbolji dijagnostički projekt na svijetu, što je najveći uspjeh za tim s Bliskog Istoka u historiji takmičenja.
Munib vjeruje da je edukacija veoma bitan alat pomoću kojeg možemo kao društvo prevazići zdravstvene izazove. Stoga je savjetovao Palmwood, organizaciju koju je osnovala Emiratska vlada u partnerstvu s firmom IDEO, da stvore biotehnološki program za srednjoškolce u Emiratima. Paralelno, bio je mentor Afričkim studentima u okviru College Admissions Mentorship Network for African Students (CAMA) organizacije.
Osim toga, Mešinović je zastupao i vodio mnoge projekte za osobe sa invaliditetom. U New Yorku je vodio projekat u kojem je djecu sa invaliditetom učio 3D geometriji, ali i kompjuterskim osnovama. Na 9. Specijalnim Olimpijskim Igrama za Bliski Istok, koje su se održale 2018. na NYU Abu Dhabi kampusu, predvodio je tim volontera radeći sa sportistima i delegatima. Također, redovni je volonter u Centru za Futurističku Rehabilitaciju radeći sa djecom s poteškoćama u razvoju.
Kada je riječ o etičkim dilemama vezanih za umjetnu inteligenciju, Munibov interes tu ne prestaje. Kao dobitnik NYU Social Impact Fellowshipa, ali i vođa studentskog kluba za cyber- sigurnost, Munib istražuje mnogo o ovoj temi i piše za univerzitetski magazin “The Gazelle”.
“Mi možemo prevazići društveni model invalidnosti kroz tehnologiju, ali ta tehnologija mora biti razvijena imajući na umu invalidnosti. Umjetna inteligencija će biti revolucionarna u polju invalidnosti, ali i u zdravstvu. Naše tijelo proizvodi ogromnu količinu podataka svake sekunde i iskorištavanje tih fizioloških informacija za naše dobro je srž moje karijere”, kazao je Mešinović.
Na Oxfordu, Munib planira istražiti nove načine na koje umjetna inteligencija može biti primijenjena na globalne izazove čovječanstva, specifično zdravstvene prirode. Na kraju, on se planira fokusirati na razvoj transformativne zdravstvene tehnologije za potrošačko tržište, radeći s javnim i vladinim agencijama na regulaciji i razvijanju inovacije u ovom polju.
Rhodes stipendija je najstarija i najpoznatija nagrada na svijetu za akademski studij i međunarodno zajedništvo. Prijašnji dobitnici ove nagrade su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši australijski premijer Tony Abbott, te mnogi drugi vodeći naučnici i diplomate.
Preuzeto sa: https://www.mreza-mira.net