Na današnji dan 1986. dogodila se jedna od najvećih nuklearnih katastrofa!

Ono što je trebala biti rutinska sigurnosna provjera reaktora 4 u černobilskoj nuklearnoj elektrani, pretvorilo se u jednu od najvećih katastrofa u historiji čovječanstva.


Nuklearna katastrofa u černobilskoj nuklearnoj elektrani dogodila se na današnji dan 1986. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu.
Prvi su na mjesto nesreće stigli vatrogasci koji su mislili kako je riječ o običnom požaru i nisu znali da je riječ o eksploziji reaktora.
Bez ikakve adekvatne zaštite, nesvjesni opasne radijacije većina ih je stradala ili oboljela ubrzo nakon nesreće.
Grad Pripjat sa svojih 50 000 stanovnika, koji se nalazi u neposrednoj blizini nuklearne elektrane potpuno je evakuisan, ali i pored toga većina stanovnika bila je izložena opasnoj radijaciji, jer su tadašnje sovjetske vlasti, ne shvaćajući razmjere nesreće i njezine posljedice, ali i pokušavajući zataškati nesreću, čekale punih 36 sati s evakuacijom.

Tokom ove nuklearne eksplozije otpuštena je velika količina radioaktivne prašine.
Najveća koncentracija prašine bila je u južnim predjelima Bjelorusije, na sjeveru Ukrajine, kao i na jugozapadu Rusije. Zlokobni oblak radioaktivne prašine širio se cijelom Evropom.
Posljedica toga su tragovi radioaktivnog depozita pronađeni u skoro svim zemljama sjeverne hemisfere.
Štetne uticaje ovog zračenja je osjetilo oko 5 miliona ljudi.
Neki ljudi i danas osjećaju posljedice ove katastrofe.
Iako se priroda na tom području oporavila, stručnjaci kažu da će život na tom području za ljude biti siguran tek za nekoliko stoljeća.