Najpoznatiji istanbulski mačak dobio bronzanu statuu (FOTO)

Obožavani mačak iz komšiluka, koji se proslavio zbog karakterističnog opuštenog stila, dobio je najviše počasti koje jedna lijena, ali voljena mačka može dobiti.Sjećanje na ovog mačka trajno je sačuvano u vidu statue koja je postavljena na njegovom omiljenom mjestu.

Tombili, kako su ga zvali, bio je poznat na ulicama Istanbula gdje je živio. Ne zna se da li je imao svoj dom, ali umiljati, buckasti mačak dobijao je obilje pažnje i hrane od ljudi.
Rezultat slika za najpoznatiji istanbulski macak dobio bronzanu statuu buka
Njegova popularnost proširila se van granica Turske, nakon što je njegova slika podijeljena online, a kasnije i na društvenim mrežana. Zbog svoje karakteristične ležeće poze psotao je utjelovljenje opuštene mačke.
Mnogi su nakon njegovog uginuća ostavili pisamca na njegovoj omiljenoj klupi, sa porukama poput ove koja prevedene na Redditu: “Živjećeš u našim srcima. Maskota naših ulica, voljeni Tombili izgubio je borbu za život nakon jednog mjeseca i sklopio oči 1. avgusta.”
Ubrzo je pokrenuta peticija za postavljanje bronzane statue tako da njegov duh može nastaviti da lješkari na njegovom omiljenom mjestu u Istanbulu.
Danas je statua otkrivena za javnost – za sve one koji su ga zvali svojim prijateljem i ljubimcem, kao i za druge radoznale ljubitelje mačaka, kako bi mogli odati poštovanje mačku koji je znao uživati u malim stvarima u životu.


Preuzeto sa: https://www.6yka.com/