Napokon dobre vijesti: Nakon katastrofalnih požara koale se polako vraćaju u svoja staništa

Nakon proteklih mjeseci katastrofalnih požara koji su spalili velike dijelove Australije, napokon stiže jedna pozitivna vijest u moru loših, dok je svijet u vanrednom stanju zbog pandemije koronavirusa.

Koale se polako vraćaju u divljinu nakon požara koji su uništili više od milion hektara zemljišta.
Četiri odrasle koale i jedno mladunče su pušteni u Kanangra-Boyd nacionalni park u New South Walesu. To su prve tri od ukupno 12 koala koje su spašene iz regije Plavih planina tokom požara, a koje su pod zaštitom Zoološkog vrta Taronga od januara. Preostale koale će također biti uskoro u divljini.

Procjenjuje se da je u požarima i tokom suše uginulo čak 10.000 koala, što je trećina od njihove ukupne populacije u New South Walesu. Bolnice namijenjene koalama su mnoge životinje liječile od opekotina i dehidracije.
Veterinari zoološkog vrta Taronga su liječili više od 100 koala u dvije bolnice, ali i na terenu.
Tim je upotrijebio ranije instalirane uređaje za praćenje kako bi locirali koale, a upravo će im ova tehnologija omogućiti da prouče kako se torbari prilagođavaju tokom ponovne reintegracije u to područje.

– Radio-uređaji za praćenje koji su nam omogućili da brzo pronađemo koale i premjestimo ih dalje od vatre će nam sada  omogućiti da ih pratimo i saznamo više o tome kako koale koriste pejzaž nakon vatre, uključujući gdje možemo pronaći još džepova preživjelih koala, rekao je doktor Leigh.
– To će nam pomoći da planiramo solucije u budućnosti za koale kada se radi o ovakvim posljedicama klimatskih promjena, gdje očekujemo češće i intenzivnije požare.
Studomat. ba
 

Posljednji postovi