NASA prihvatila projekat trinaestogodišnjeg dječaka iz Broda

Američka svemirska Agencija NASA prihvatila je projekat trinaestogodišnjeg dječaka Dejana Lukića iz Broda. Projekat koji je pod nazivom: “Nano satelit”, koji pruža internet i mobilnu konekciju s visine od 500 kilometara.

Kako kaže on, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet konekcija se bazira na CAT svjetskom sistemu za internet do brzine od ~4000Gbit/s (500GB/s) i bez kašnjenja (internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada), dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama. Na satelitu je radio od aprila 2019. godine.
Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi “nano satelit” o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca Nasa, lansirati u zemljinu orbitu. Međutim, Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi.
Za projekat izgradnje “nano satelita” nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Pa baš zbog toga, svi, kaže načelnik Broda Ilija Jovičić, moraju imati sluha, jer on predstavlja i Brod i Republiku Srpsku.
Osnovac Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru.Najdrže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita, nova je dimenzija u njegovom mladom životu.
Ovaj momak koji ima samo 13 godina može da posluži kao jedan od boljih primjera za to da se snovi ostvaruju samo ako u njih dovoljno vjeruješ i trudiš se da ih ispuniš.