Nepotopivi Sam – Mačak, koji je služio nacistima, pa saveznicima!

 
Nepotopivi Sam (poznat i kao Oskar) je nadimak njemačke brodske mačke koja je, kako se navodi, služila u Kriegsmarinu (ratnoj mornarici) i Kraljevskoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata.
Originalno ime mačka nije poznato. Ime Oskar dala mu je posada britanskog razarača HMS Cossack koji ga je spasio od mora nakon potapanja njemačkog bojnog broda Bismarck. Ime Oskar je izvedeno iz Međunarodnog kodeksa signala za slovo “O”, što je šifra za “Man Overboard” (čovjek u moru).

Crno-bijela mačka je navodno bila u vlasništvu nepoznatog člana posade njemačkog bojnog broda Bismarck i bio je na brodu 18. maja 1941. kada je otplovio na operaciju Rheinübung, jedinu misiju Bismarcka. Bismarck je potopljen nakon žestoke morske borbe 27. maja, od čega je samo 115 iz svoje ekipe od preko 2.100 preživjelo. Nekoliko sati kasnije, Oskar je pronađen plutajući na dasci i pokupili su ga članovi posade britanskog razarača HMS Cossack. Nisu ni znali kako je njegovo ime bilo na Bismarcku, pa je posada Cossacka nazvala svoju novu maskotu Oskar.

Doba služenja u “Kraljevskoj mornarici”

Mačka je služila na brodu Cossack u narednih nekoliko meseci pošto je brod vršio dužnost pratnje konvoja u Sredozemnom moru i sjevernom Atlantskom okeanu. 24. oktobra 1941. godine, Cossack je pratio konvoj iz Gibraltara u Veliku Britaniju, kada je bio teško oštećen torpedom koji je ispalila njemačka podmornica U-563. 170 članova posade je prebačeno u HMS Legion, a pokušali su da vuku brod Cossack, koji je bio u užasnom stranju, na Gibraltar. Međutim, pogoršavajući vremenski uslovi značili su da je zadatak postao nemoguć i morali su napustiti brod. Dana 27. oktobra, jedan dan nakon što su ga napustili, Cossack je potonuo zapadno od Gibraltara. Početna eksplozija je raznijela jednu trećinu prednjeg dijela broda, ubivši 159 članova posade, ali je Oskar ovo preživio i došao je do obale u Gibraltaru.
Sada se zvao “Nepotopivi Sam”, mačka je uskoro prebačena u nosač aviona HMS Ark Royal, koji je slučajno bio ključan prilikom uništenja Bismarcka (zajedno sa Cossackom). Međutim, Sam nije imao mnogo više sreće tamo, a kada se vratio sa Malte 14. novembra 1941. godine, ovaj brod je bio torpedovan. Ovaj put od strane U-81. Pokušali su  da se Ark Royal dovede u Gibraltar, ali nezaustavljiv priliv vode u brod učinio je zadatak uzaludnim. Nosač aviona je potonuo 30 milja od Gibraltara. Spora brzina kojom je brod potonuo značilo je da se sva posada može spasiti. Preživjeli, uključujući i Sama, koji su pronađeni plutajući na ploči od motora su opisani kao “ljuti, ali prilično nepovrijeđeni”, prebačeni su na HMS Lightning i isti HMS Legion koji je spasio posadu Cossacka. Legion je potopljen 1942. godine, a Lightning 1943. godine.

Penzionisanje Nepotopivog Sama

Potop Ark Royal broda značio je kraj Samove brodske karijere. Prvo je prebačen u kancelarije guvernera Gibraltara, a zatim je poslan u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je ostatak rata živio u domu mornara u Belfastu koji se naziva “Dom za mornare”. Sam je umro 1955. godine. Pastelni portret Sama (nazvan Oskar, Bismarckova mačka) umjetnice Georgine Shaw-Baker nalazi se u Nacionalnom pomorskom muzeju u Greenwichu.

(Pastelni portret Sama (nazvan Oskar, Bismarckova mačka) umjetnice Georgine Shaw-Baker u Nacionalnom pomorskom muzeju u Greenwichu)

Što se tiče Samovog naslijeđa – ono pokazuje da čak i u najtežoj okolnosti, čak i dok se sve oko tebe sruši, još uvijek možete da se držite za komad drveta, da se spasite i da pređete na drugi brod i započnete ponovo. Ili pokazuje da mačke stvarno imaju 9 života.