‘Nisam urolog, ali mogu pogledati’: Instagram profil @muškarac.otac.kralj urnebesno pristupa patrijarhalom društvu (FOTO)

Možda ste u posljednje vrijeme na Instagramu naišli na satirični profil @muškarac.otac.kralj.

Oni su život u patrijarhalnom društvu, diskriminaciju i seksizam odlučili prikazati na šaljiv, ali tako istinit način.

Nisu nam se htjeli predstaviti imenima, kažu, nije važno.
– Anonimnosti se držimo zato što je MOK trenutno prostor koji ne pripada samo nama nego i brojnim osobama koje na ovaj ili onaj način sudjeluju u kreiranju našeg sadržaja. Prostor koji pripada brojnim pratiteljicama, što muškim što ženskim, koji ga svojim kreativnom komentarima obogaćuju i doživljavaju sav taj stvoreni prostor kao svoj vlastiti – rekli su nam, pa šaljivo dodaju: “Tim čine dvije članice i jedna muška članica.”


– Jedna od članica je magistrica rodnih studija i knjževnica, druga je prevoditeljica, umjetnica i prva generacija studentica digitalne feminističke škole Centra za ženske studije u Beogradu. Muška članica je “Bog za kompjutere i elektrotehniku“ ali i za nenasilnu komunikaciju.
O čemu se zapravo radi? 
– Ideja o početku ove stranice postoji već dugo. Prvobitna ideja došla je od jedne od članica, ali smo sve kreatorice sadržaja. Način naše suradnje je feministički što znači da nema vertikalne raspodjele moći. Facebook stranicu, Instagram i Twitter profil smo pokrenule simultano 16.12.2019.


Kažu nam, to je jedan svojevrsni performans koji živi i živjet će i u drugim formama.
– Nama je najlakše je bilo krenut u samopromociju, ali cilj je povezati pokidane niti sestrinstva u regiji. Ne želimo ograničiti naše djelovanje sa time odakle dolazimo. Naš identitet nije bitan. Odakle smo nije bitno. Bitna je borba, solidarnost kroz satiru i humor žena u regiji. Ostvarivanje prostora gdje je ženski glas imperativ. Borimo se za taj prostor, čuvamo ga i branimo – objasnili su nam.


Od kuda inspiracija?
– Budući da smo žene čitav svoj život u parijarhatu imamo dovoljno materijala za još tri života. Osim toga, stalno nam se javljaju žene sa svojim idejama, iskustvima i obrascima na koje nailaze u svom životu te tako aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja. Kada si žena, žena si svugdje – i u pošti, i na poslu, i kod kuće, a mizoginija je živa i žilava u svim tim prostorima tako da doista nemamo nikakavu bojazan za našu inspiraciju.
Nadaju se, kažu nam, da će ovim promijeniti sliku kako žene vide sebe u patrijarhalnom društvu i kako muškarci doživljavaju svoje privilegije.


– Nažalost ponekad da bi se rasizam, seksizam i druge vrste diskrimnacije primijetile moraju se obrnuti jer mi svoje privilegije često ne vidimo i smatramo potpuno prirodnim. Mi se prvenstveno bavimo satirom kao takvom, kako bismo izazivale te iste privilegije i opresiju nad ženama. Naravno mi ne želimo reći da obrnuti seksizam postoji i da je to ono što mi radimo jer ne postoje uvjeti za tako nešto, odnosno nema strukturalne opresije nad muškarcima da bi on uopće bio moguć.
Naravno, naišli su na odlične reakcije pratitelja kojih do sada na Instagramu broje skoro tri hiljade, a ne sumnjamo da će broj uskoro vrtoglavo narasti.
– Često dobijamo afirmativne poruke od muškaraca koji razumiju naš koncept i podržavaju borbu protiv patrijarhata ali svako malo dobijamo i negativne komantare od muškaraca koji se ne žele ili ne mogu suočiti sa svojim privilegijama što je nažalost česta pojava – objašnjavaju.


– Suočavanje s vlastitim privilegijama je teško, ma kakve one bile: privilegije bijelih žena, privilegije heteroseksualnih žena itd. Ovo je prvenstveno siguran prostor za žene, oslobođen govora mržnje.
Ne želimo da žene na MOK-u doživljavaju bilo kakvo verbalno nasilje i zbog toga postoji cenzura onih koji takvo nasilje donose na stranicu. Na komentare ne odgovaramo, ali se zato svaki put iznova oduševimo kreativnim komentarima koje ostavljaju naše pratiteljice i muške pratiteljice.