Nova knjiga Hazima Hadžića: “Da ti Minka nešto kaže”

Ovaj 24-godišnjak s adresom u Beču je zahvaljujući izmišljenom linku Minke popularnost stekao preko noći. Uz njegove snimke smiju se mnogi. Za naš portal govorio je o tome šta je njegova svakodnevna inspiracija, kako su nastale Minka i njena mama Omerovca, te otkrio da će Minka uskoro zaživjeti i u seriji.
“Prije nego što spomenemo Minku i njenu popularnost, nikako ne smijem zapostaviti ulogu njene mame Omerovce zbog koje sam i pokrenuo profil zezajući se s prijateljima. Nedugo od stvaranja tog lika, mame Omerovce, rodila se Minka. Rekao bih slučajno, ali ne vjerujem u slučajnosti. A odakle je došla ideja? Ne znam odakle dolaze ideje za likove poput Minke, samo se pojave, a vaše je da ih ugrabite”, kaže nam Hadžić.

Prvi korak ka nastajanju Minke bila je, dodaje, knjiga “Beleške jedne Ane” književnika Mome Kapora.
“Čitajući ‘Beleške jedne Ane’ došla mi je i ta ideja da upravo na taj način, dakle kroz knjigu, predstavim i lik svoje Minke, njena promišljanja, anegdote i savjete. I upravo od toga je knjiga sastavljena, a prožeta je i fantastičnim ilustracijama mlade umjetnice iz Tuzle, ona je Tea Hlavaček. Naslovnicu je radila moja rodica, diplomirana grafička dizajnerica Arnela Tubić. Nakon toga uspostavio sam kontakt s našim veliki književnikom Šimom Ešićem koji je ujedno i vlasnik izdavačke kuće ‘Lijepa riječ’, prenio sam mu svoju ideju, njemu se svidjela i ostalo je historija”, priča nam Hadžić.

“Nekad se ideja izrodi iz nekih tipičnih nesuglasica koje dvoje ljudi ima u vezi, a nekad mi ona predloži šta bih mogao snimiti. I ostatak društva, nebitno da li žensko ili muško, zna me inspirisati za klipove koje snimam. Aktuelna društvena situacija mi je isto plodno tlo za ideje, a i ako mi se desi neki gaf u toku dana, ne zaboravim to da zapišem da bih poslije mogao iskarikirati kroz lik Minke ili Omerovce. I da, moja mama me zna inspirisati svojim simpatičnim pričama, a roditelji su mi inače podrška u svemu ovome, mada su u početku bili skeptični, jer su me smatrali previše ozbiljnim za ove ‘neozbiljne’ stvari. A kao neko ko je od malena vezan za knjigu i film kao umjetnost, inspiracije mi ne može ponestati, jer je jednostavno crpim promatrajući svijet oko sebe”, priznaje Hadžić.
Imao je tu sreću, kaže, da uvijek nailazi na pozitivne reakcije kad je riječ o Minki.

“Razumijem i ljude kojima to nije smiješno niti zabavno, ali ja se fokusiram na prvu grupu i njima posvećujem svoj sadržaj. I da, nije joj trebalo puno da stekne popularnost koju sada uživa”, govori Hadžić.
Minka će, otkriva nam, uskoro zaživjeti i u seriji i s nestrpljenjem iščekuje da je predstavi publici.
“U pitanju je sitcom s elementima dramedije pod nazivom ‘Opšta situacija’, za čiji sam scenarij lično zadužen i saradnji s Filmark produkcijom iz Tuzle, okupili smo sjajnu ekipu koja trenutno radi na realizaciji izgradnje studija u kojem će pasti prva klapa, a iskoristio bih priliku i da najavim drugu po redu audiciju koja će se održati 7. februara u Tuzli, gdje tražimo mlade glumačke nade koje će utjeloviti likove naše serije. Sve nas koji trenutno radimo na realizaciji ovog projekta, veže ista ljubav prema TV-u, montaži, snimanju, filmu i spojili smo se baš tako, dijeleći slična razmišljanja. Ali sretni smo i da najavimo povratak nekih velikih bh. glumačkih imena na male ekrane u ovom projektu”, kaže Hadžić.
Prihod od prodaje Hazimovog novog izdanja usmjeren je u završetak izgradnje Centra za autizam u Tuzli i za podržavanje radionica studenata s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, koje bi imale za cilj razvijanje svijesti o postojanju osoba s autizmom u bh.društvu.
“Od moje prvobitne želje da prepustim Minki i pisanu riječ, imao sam i jednaku želju da sav prihod od prodanih primjeraka te knjige doniram za izgradnju Centra za autizam u Tuzli. Naravno, prikupljajući taj prihod, dizat ćemo i svijest o prisutnosti autističnih osoba u našem društvu, a bilo bi lijepo i kad bi ovaj čin podstakao rađanje još takvih centara širom Bosne i Hercegovine, koji bi okupljali stručnjake koji bi radili i provodili vrijeme s osobama iz autističnog spektra”, pojašnjava Hadžić.
Preuzeto sa: https://www.klix.ba/