NOVE EPIZODE ŠKOLOKREČINE SU TU!

Ista učionica, isti učenici i učenice, isti troglavi obrazovni sistem!

U prošlom članku samo vam predstavili novu seriju pod nazivom “Školokrečina” i njene prve dvije epizode. Sa uzbuđenjem vam predstavljamo dvije nove epizode vrijedne gledanja.
EKPIZODA 3

EPIZODA 4

 

Igrana serija “Školokrečina” nastala je na osnovu doktorske teze Nenada Veličkovića pod nazivom “Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”.
Teza i serija analiziraju udžbenike koji se koriste u redovnoj nastavi u BiH gdje se uči po bošnjačkom, hrvatskom i srpskom nastavnom planu i programu i jasno prikazuje mnoštvo primjera zloupotrebe.
Indoktrinacija literaturom rezultira porastom ksenofobije, nacionalizma i netolerancije, a kroz udžbenike se vrši i mentalna okupacija koja počinje od osnovnih škola pa sve do univerzitetskih centara čime obrazovni sistem postaje „kovačnica mržnje“.
Cilj nam je informisati i educirati mlade, učenike, roditelje i kompletno javno mnijenje, te senzibilizirati prostor na problem neadekvatnih planova i programa, udžbenika čitanki punih netolerancije, nacionalizma i manipulacije mladima kroz nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama, kao i problem fizičkog razdvajanja mladih u tzv. Dvije škole pod jednim krovom.
Redateljica: Ada Sokolović
Scenario: Nenad Veličković
Produkcija: Mebius Film