Obilježena deseta godišnjica od osnivanja Vijeća mladih Grada Mostara

Danas je Vijeće mladih Grada Mostara obilježilo jubilarnu, desetu, godišnjicu postojanja krovnog tijela za mlade u ovom gradu. Tim povodom Institut za razvoj mladih KULT je prisustvovao Svečanoj sjednici i pozdravio vrijedan rad mladih iz Mostara.
VM MostarViNa Svečanoj sjednici prisustvovalo je 40 gostiju iz javnog, kulturnog i društvenog života sa područja grada Mostara, susjednih općina, predstavnici krovnog tijela mladih Federacije BiH i drugi prijatelji i partneri Vijeća mladih Grada Mostara. Ispred Gradske uprave Grada Mostara obratila se Glavna savjetnica Gradonačelnika, Radmila Komadina, koja je istakla posebnu vrijednost Evropske povelje o učešću mladih u životu na općinskom i regionalnom nivou, a koja je na neki način postavila temelje za osnivanje udružene organizacije mladih i prije formalnog osnivanja Vijeća mladih. Komadina je još naglasila da je krovno tijelo mladih vrlo važno u procesu donošenja odluka, kako bi se čuo glas mladih i njihove potrebe.
Prisutnima se obratila i službenica za mlade Grada Mostara, Sabina Memić. Ona je istakla da Grad Mostar pruža podršku Vijeću mladih punih 10 godina i da je njihova želja da se što više mladih angažuje i da im gradska administracija bude prva kontakt tačka za sve što im je potrebno.
Ispred Vijeća mladih Federacije BiH obratila se generalna sekretarka, Jasmina Banjalučkić s nadom da će naredne godine zajedničkim naporima osnovati i kantonalno vijeće u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Unatoč nepostojanju kantonalnog Vijeća mladih, Banjalučkić je naglasila da federalno VIjeće ima odličnu saradnju s Vijećem mladih Grada Mostara i da se danas simbolično obilježava deseta godišnjica postojanja Vijeća mladih u Mostaru, koliko dugo postoji i Zakon o mladima Federacije BiH, koji je i propisao rad i krug djelovanja Vijeća mladih u FBiH.
Na samom kraju Svečane sjednice, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara, Vedran Raguž predstavio je plan djelovanja Vijeća u periodu 2020 – 2022. godina. Ključni procesi koje Vijeće u ovom periodu želi pokrenuti i realizirati su izrada Strategije prema mladima Grada Mostara, saradnja sa susjednim općinama kako bi osnovali kantonalno vijeće i nastavak provođenja tradicionanih projekata koje Vijeće mladih Grada Mostara provodi od svog osnivanja.
Današnja Svečana sjednica je odličan pokazatelj kako treba izgledati institucionalna saradnja između vijeća mladih i lokalnih, kantonalnih i viših nivoa vlasti. Deset godina postojanja Vijeća mladih Grada Mostara dokaz je da su mladi sposobni i voljni djelovati i raditi u interesu svojih vršnjaka, zbog čega Institut za razvoj mladih KULT još jednom upućuje najiskrenije čestitke rukovodstvu Vijeća mladih Grada Mostara i svim članicama, ali i svim mladim ljudima iz Mostara.
VM Mostar 2
(mladi.org)

Posljednji postovi