OBRAZOVANJE U BiH- Genijalci ili samo napuhani odlikaši?

Prije otprilike dvije godine objavljeni su rezultati PISA istraživanja u kojem je BiH učestvovala prvi put. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate PISA testa, testiranja znanja i vještina učenika i to istraživanje je pokazalo da je svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH funkcionalno nepismen. Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje su se plasirale Slovenija na 21, te Hrvatska na 29. mjesto. Srbija je zauzela 45, dok je Crna Gora 52, a BiH 62. mjesto.


Elitna odjeljenja
Od zemalja regije, iza nas su jedino bile Sjeverna Makedonija na 67. i Kosovo na 75. mjestu. I ništa tu ne bi bilo čudno da u KS-u godinama već postoji veliki broj odjeljenja u kojima je prosječna ocjena razreda 5,0. Rijetki su oni koji se ne zapitaju da li uistinu postoje ta fantastična odjeljenja koja, “sasvim slučajno”, pohađaju sve sami genijalci? Međutim, oni koji su na bilo koji način uključeni u obrazovanje znaju da se nerijetko formiraju “elitna” odjeljenja, da roditelji imaju slobodu birati odjeljenje koje će pohađati njihovo dijete, pa čak i s kim će sjediti u klupi. Roditelji često i zahtijevaju ocjenu koju njihovo dijete mora imati. Direktori su ponosni na uspjeh učenika i to im je osnovni adut za pridobijanje učenika, a naruku im ide i Pravilnik o ocjenjivanju i vrednovanju znanja učenika koji je sve osim alata za istinsko mjerenje učenja, vještina i znanja učenika. Naravno, kod nas je ocjena ključ koji otvara sva vrata, a ključ bi trebao biti upravo ono što je PISA test tražio, čitalačku pismenost, pismenosti iz matematike i prirodoslovlja.

– Tačno je da je u nekim osnovnim školama prosjek uspjeha učenika po pojedinim odjeljenjima 5.0. Većinom se radi o odjeljenjima od I do V razreda. Problematika školskog ocjenjivanja u odgojno-obrazovnom sistemu oduvijek je aktuelno pitanje. Istraživanja o stavovima i mišljenjima nastavnika i učenika o ocjenjivanju u KS-u, gotovo ne postoje. Dakle, problem je uočen, ali slabo istražen i nadziran. U narednom periodu Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a će ovoj problematici sigurno dati prioritet, posebno s obzirom na iskustvo u provođenju online nastave i ocjenjivanja u tim uslovima, kao i rezultate PISA testiranja koji ne korespondiraju s ovako visokim prosjekom uspjeha učenika, rekao je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.
Ministar naglašava da sasvim sigurno ova činjenica ukazuje i na potrebu daljeg angažovanja stručnjaka svih profila i donošenja mjera za što objektivnije i pouzdanije ispitivanje i vrednovanje učeničkih znanja i drugih odgojno-obrazovnih postignuća, a u sam proces izvedbe će biti uključeni svi akteri obrazovnog procesa.

Vještine
I dok stručnjaci stalno upozoravaju na to da djeca ne trebaju biti pod pritiskom ocjena, da je u životu najvažnije znanje, djeca su svjesna da je ocjena jedino po čemu se vrednuju prilikom upisa u srednju školu, a zatim i na fakultet. Primjenjivost znanja, vještine i sposobnosti dolazi do izražaja tek kada se uhvate ukoštac s traženjem posla, odnosno kada dobiju posao. A do tada im preostaje da se bore za 5,0. Nakon završene osnovne, ista borba počinje i u srednjoj školi. Prosječne ocjene i u srednjim školama su izuzetno visoke, pa su tako učenici prvih razreda u odjeljenjima Druge gimnazije u ovoj školskoj godini ostvarili prosječnu ocjenu 4,79. Učenici prvih razreda Prve gimnazije ostvarili su prosjek 4,48, Srednje građevinsko-geodetske škole 3,39 i Ekonomske 4,31.
Izvor: oslobodjenje