Oktobar obojen u roze boju: Mjesec posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke

Mjesec oktobar ponovo je obojen u roze boju i posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Ovaj mjesec nova je prilika da se naglasi važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, ali i pružanja pomoći onima koji su već oboljeli, naročito u teško vrijeme pandemije koja je obavila cijeli svijet.
Karcinom dojke ili bolest modernog doba, kako je danas nazivaju, smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena. Precizni podaci o oboljelima od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini nisu dostupni, ali nezvanična statistika pokazuje više od 1.000 slučajeva novooboljelih žena svake godine.
Oktobar obojen u roze boju: Karcinom dojke prijeti svakoj osmoj ženi u  svijetu - Klix.ba
S druge strane, podaci Svjetske zdravstvene organizacije prikazuju da u svijetu godišnje oboli od dva do tri miliona žena od karcinoma dojke, a umire više od pola miliona.
Onkolozi u BiH redovno upozoravaju da visokom procentu smrtnosti od ovog malignog oboljenja doprinosi kasno javljanje ljekaru. Kako ističu, otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje veća je šansa za izliječenje i produžetak života, nego u slučajevima kada se bolest otkrije u kasnoj fazi.
Borba traje 365 dana
Uzimajući u obzir da karcinom dojke prijeti sve većem broju žena te da tome u mnogome doprinose neinformisanost i neredovni pregledi, kroz Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke različitim aktivnostima i manifestacijama nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.
Besplatni pregledi, motivacioni i edukativni razgovori o borbi i prevenciji raka dojke, anketiranja, informativni štandovi ili zgrade obojene u roze boju, samo su neke od aktivnosti i prizora koje oktobar nosi sa sobom.
Ipak, za mnoge borba protiv roka dojke i širenje svijesti o ovom oboljenju traje 365 dana. Među njima je zasigurno Lindex kao najglasniji brend u ovoj borbi, a koji zajedno sa svojim kupcima i uposlenicima proteklu deceniju podržava borbu protiv raka dojke.
Lindex je kao svjetski brend od 2003. godine posvećen borbi protiv raka dojke čemu najbolje svjedoči doniranih 14,8 miliona eura u cilju istraživanja ovog oboljenja. Proteklih godina u BiH su dostupne Lindexove PINK kolekcije od kojih se dio prodaje izdvaja za podršku u borbi protiv raka dojke. PINK kampanje su podržali i poznati dizajneri Jean Paul Gaulthier, Missoni, kao i Matthew Wiliamson, koji su dizajnirali PINK kolekciju te svojim kreacijama dali poseban značaj ovom projektu.
Zajedno smo jači
 Alem Husejnović, marketing menadžer firme Tiffany koja je franšizni predstavnik za Lindex u BiH, govori nam da Lindex osjeća veliku odgovornost prema ženama zbog čega već 10 godina u BiH donira novac i materijalna sredstva raznim udruženjima koja podržavaju borbu protiv raka dojke, kao i klinikama za onkologiju u većim gradovima BiH.
“Želimo da osvijestimo žene, da vode brigu o sebi i svom zdravlju, da se redovno kontrolišu. Ovo je borba svih nas i stoga nam je drago što imamo veliku podršku naših kupaca i zahvaljujući njima jačamo u ovoj borbi i nadamo se pobjedi. Ako smo zajedno, onda smo jači, a zajedno možemo da napravimo promjene. Naša obaveza i odgovornost prema ženama je da širimo svijest, te da kroz ovakve projekte damo podršku u borbi protiv raka dojke, a svaka od njih ima veliku odgovornost prema sebi kroz preventivno djelovanje i redovne preglede”, ističe Husejnović.
On nadalje otkriva poražavajuću statistiku koja kaže da svaka osma žena u svijetu ima šansu da oboli od raka dojke u toku svog života. Od ukupnog broja novooboljelih žena u svijetu, između 20 i 30 posto žena je mlađe od 50 godina, a do 80 posto žena je starije od 50 godina.
“Ukoliko se rak dojke otkrije u prvim stadijima razvoja bolesti, više od 90 posto žena vraća se svakodnevnim aktivnostima u prvoj godini nakon tretmana, što ulijeva veliku nadu i optimizam, a nama motiv da nastavimo i dalje sa ovako važnim projektom”, istakao je Husejnović.
Ove godine, 10 posto od ukupne prodaje kompletnog asortimana u Lindex prodavnicama u periodu od 16. do 18. oktobra, to jeste ženskog, dječijeg, baby, kao i kozmetike, te kompletan profit od prodaje specijalno dizajniranih kišobrana i torbi, će se izdvojiti za donaciju Klinici za onkologiju UKC u Banja Luci.
(klix.ba)