Onima koji mudruju o online nastavi

Ovim tekstom rizikujem da dođem u konflikt sa brojnim ekspertima koji školama upućuju obavezujuće instrukcije iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i ekspertima čije neobavezujuće preporuke za online nastavu čitam na stranici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo. (Mislim i na preporuke eksperata iz raznih nevladinih organizacija.) Unaprijed molim, sve one koji osjete potrebu za pisanjem komentara, da umjesto pisanja komentara preuzmu sve moje školske obaveze bar sedmicu dana. Ustupam im i svoju dnevnicu za tu radnu sedmicu. Za to vrijeme ću ja pratiti njihov rad i iskreno se nadam da ću nešto od njih naučiti.
Резултат слика за online nastava
Prvi put se susrećem sa online nastavom. i to u toku vanredne situacije na globalnoj razini. Sa platformama Office365 i Google classroom, također, se prvi put susrećem. U toku formalnog obrazovanja imala sam samo jednu godinu informatiku i to u uvjetima – jedan čas sedmično, 30 učenika, jedan kompjuter i profesorica koja isto tako u toku obrazovanja se nije često susretala sa kompjuterom.
Očekujem da naučim kako ću riješiti probleme, koji proizlaze iz vaših ekspertskih instrukcija i preporuka. Nabrajam od jednostavnijih ka težim problemima.

  • Kako da neutraliziram osjećaj da se cijela škola preselila u moj stan? 

Ja sam živo biće koje isto treba odmor i prostor za odmaranje. Postao mi je stresan ulazak u moju radnu sobu. Napolje mi je zabranjen izlazak, a u stanu mi je tijesno. Zbog toga sam se juče prijavila za volontiranje. Na taj način ću pomoći nekom, a ujedno očuvati fizičko i mentalno zdravlje.

  • Kome da se obratim kada kod kuće imam tehničkih problema sa kompjuterom? 

Prije 20 dana sam zamijenila centralnu jedinicu, a otkako držim online nastavu i primam na stotine dokumenata od učenika, imam problema s kompjuterom. Ne znam šta je uzrok, a ne mogu u ovim okolnostima servisirati kompjuter.

  • Kako da pratim poruke učenika, nastavnika i asistenata u trideset timova na online platformi i primam poruke od učenika na Viberu i Messengeru? 

Imajte u vidu da nije situacija svih nastavnika ista. Pojedini imaju 6 odjeljenskih timova i 3 tima za učenike za s poteškoćama u razvoju, a drugi imaju 13 odjeljenskih timova i 10 timova učenika koji rade po IPP-u. Niko ni u normalnim okolnostima ne vodi računa o tome. Nažalost, spadam u drugu kategoriju nastavnika.
Ima učenika i roditelja koji me proganjaju i na online platformi, i na Viberu i na Messengeru. Pitam se zašto se nastava nije odvijala preko FB zatvorenih grupa, jer se znalo da nemaju svi učenici pristup internetu, a ni kompjutere. Prvih dana za odjeljenja VI razreda sam imala FB grupu i mnogo je lakše bilo i meni i učenicima, nego preko online platforme.

  • Kako pratiti prisustvo učenika i kako komunicirati s njima, ako ne postavite jasna pravila, odnosno ako se nastava ne organizira po školskom rasporedu? 

Pokušala sam, ali sam shvatila da u tom slučaju moram biti online 24h. Rekla sam učenicima da šalju zadaću u vrijeme kada mogu, ali čim vide da sam online, šalju mi poruke: Poslao sam. Jeste li dobili? Ja ne znam poslati. Ja ne mogu poslati. Je li sve uredu?
Stekla sam dojam da je većina učenika kod kuće bez ikakvog nadzora, da im je dosadno i da se na ovaj način zabavljaju.

  • Kako objasniti novu nastavnu jedinicu, ako svi učenici nisu u isto vrijeme online? 

Objasnim prisutnimaa onda nakon sat vremena, dok radim s drugim odjeljenjem, dolaze mi poruke od učenika iz tima kojem sam već održala čas sa brojnim pitanjima u vezi nastavne jedinice na koja sam već detaljno odgovorila. Ista je situacija i sa domaćom zadaćom. Napišem uputstvo za izradu i slanje zadaće iz starih nastavnih sadržaja, a onda slijedi situacija 1000 i 1000 zato cijeli dan.

  • Kako odrediti količinu domaće zadaće a da svim učenicima i roditeljima bude po mjeri? 

Nastavnici, roditelji i učenici imaju različitu percepciju minimuma nastavnih sadržaja u uvjetima vanredne situacije. Postoje razlike i među percepcijama roditelja. Učenicima VIII razreda dajem i zadaću s pitanjima na nivou 4. razreda, ali dobijam netačne odgovore i nepravilno napisane. Učenik koji je na dva pitanja odgovorio netačno, na ostalih 8 pitanja napisao je Neznam. Molim vas, nemojte nastavnike kriviti zbog toga što učenik ne zna ispravno pisati negaciju. Učeniku smo pod pritiskom morali dozvoliti prelazak u viši razred. Sigurno je održana i dopunska nastava, ali učenik je neodgovoran. Nije jedini koji je nezasluženo prešao u viši razred, bilo je i slučajeva da je iz Ministarstva dolazila instrukcija da se učeniku dozvoli prelazak u viši razred uz obrazloženje da je to u interesu djeteta!? Ukinite onda ocjenu nedovoljan 1, popravne ispite i nemojte se pitati što su djeca nepismena. Učiteljima i nastavnicima su ruke vezane.
Piše: prof. Arifa Isaković