Online akademija „Rodna ravnopravnost u procesu EU integracija“

Helsinški parlament građana (HPG) iz Banjaluke organizuje četvrtu po redu online edukaciju pod nazivom „Rodna ravnopravnost u procesu EU integracija“. Aktivnost se implementira u partnerstvu sa Fondacijom Heinrich Bӧll.

Akademija će se održati u rasponu od 26. maja do 2. juna i uključivaće 4 zoom radionice u trajanju od 2 sata i čitanje literature/gledanje videa tokom drugih dana u navedenom periodu. Cilj ove aktivnosti jeste izgradnja kapaciteta među studenticama i studentima iz različitih gradova BiH da analiziraju, nadgledaju i zagovaraju unapređenje ženskih ljudskih prava tokom integracije naše zemlje u EU. Online Akademija organizovaće se za grupu od oko 15 učesnika/ca dajući im odgovore na pitanja: šta je rodna ravnopravnost, kako biti aktivan akter u javnom i političkom životu i kako uticati na tekuće procese EU integracija u BiH iz rodne perspektive. Iako je trening namijenjen prvenstveno studentskoj populaciji, svi ostali zainteresovani su dobrodošli da nam se pridruže.

Kroz ovaj online kurs, vodiće vas predavač Dr Midhat Izmirlija uz podršku drugih trenera i trenerica. Predavanja neće biti samo teorijska. Prenos znanja u velikoj mjeri će se odnositi na lična iskustva, razmjenu znanja i što veću međusobnu interakciju.

Poslije treninga, svi zainteresovani će imati mogućnost pisanja radova na zadanu temu koji će biti objavljeni i prezentovani široj publici. Svi objavljeni studentski radovi na internet platformama HPG će biti skromno nagrađeni. U ovom procesu imaće podršku i mentora. Kako bi prezentovali studentske analize i podijelili svoje informacije i znanje, studentice i studenti će također imati mogućnost planiranja svojih prezentacija kroz različite inicijative sa fakultetima, nevladinim organizacijama i novinarima.

Svi koji prođu ovu obuku postaju dio naše zajednice- ALUMNI kluba, te u zavisnosti od lične zainteresovanosti imaju priliku prisustvovati različitim događajima koje organizujemo. Osim toga, studentice i studenti će imati priliku da se sretnu uživo kasnije tokom godine kada planiramo godišnji sastanak ALUMNI grupe. Grupa okuplja sve generacije studentica i studenata koji su prošli ovu obuku.

Ukoliko ste zainteresovani za Online akademiju, pošaljite nam svoje podatke uz objašnjenje zašto želite da pohađate ovu edukaciju na mejl adresu bilic@hcabl.org (Bojana Ilić).

Veselimo se skorom upoznavanju i online učenju!

Helsinški parlament građana BL

Preuzeto sa: HCA BL

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi