Općina Stari Grad: Dodijeljene stipendije za 119 nadarenih učenika i studenata

Iz budžeta sarajevske Općine Stari Grad izdvojeno je 106.000 KM za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima. Stipendija je dodijeljena za njih 119 koji su svojim trudom i radom postigli odlične rezultate.

Amer i Amar Milaimi, braća blizanci iz Starog Grada, studenti su šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom ocjena 9,7. Već deset godina on i brat imaju podršku Općine Stari Grad, kroz stipendije koje su dobijali kao nadareni učenici, a kasnije i studenti.
Budući ljekari, braća Milaimi, trenutno volontiraju u Domu zdravlja Stari Grad gdje su se uključili kako bi pomogli starijim kolegama u primarnom sistemu zdravstvene zaštite. Danas su dobili stipendije Općine Stari Grad i za ovu akademsku godinu. Amer je prisustvovao potpisivanju ugovora u Općini Stari Grad, dok će Amar to učiniti naknadno jer nije mogao napustiti svoje radne obaveze sa pacijentima.

 
Ponosni na svoje učenike i studente
Stipendije za nadarene učenike i studente dobilo je 119 korisnika, a za te namjene izdvojeno je 106.000 KM.
Kako su naveli iz Općine, i pored smanjenog priliva sredstava u općinski budžet, načelnika Ibrahima Hadžibajrića, stipendije su ostale na istom nivou kao i prethodnih godina i nisu dovedene u pitanje. Štaviše, svi nadareni učenici i studenti koji su aplicirali i ispunili uslove, dobili su stipendije, pa je osigurano i dodatnih 6.500 KM.
 – Ove godine je kriterije za stipendiju ispunjavalo više korisnika nego što su to budžetska sredstva omogućavala, iako su kriteriji za ovu stipendiju zaista visoki: studenti su morali imati minimalni prosjek 9, a učenici 4,80. I zahvaljujući načelniku Hadžibajriću, osigurana su dodatna sredstva i svi studenti i učenici koji su ispunjavali uslove ove godine će dobiti stipendiju. Zaista smo ponosni na ove mlade i pametne učenike i studente, poručila je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.
 
Žele graditi budućnost i pomagati ljudima
Naida Pita je studentica prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Općinsku stipendiju dobijala je tokom školovanja u Drugoj gimnaziji, a sada i na fakultetu.
I Naida i Amer poručuju da će svoju budućnost graditi u Bosni i Hercegovini.
 – Mogu reći da sam ja veliki patriota svoje općine i nastojat ću da je gradim svojim znanjem, da postanemo još ljepša i jača općina, grad i država nego što smo trenutno, naglasila je Naida.
Amer je istakao da projekti na kojima rade on i brat im samo daju dodatnu motivaciju da ostanu u svojoj državu.
Ako bi se jednog dana ukazala prilika da ljudi prepoznaju naš talenat i naš rad i daju priliku da radimo ovdje, da gradimo budućnost i pomažemo ljudima, onda je ostanak definitivno opcija, naveo je Amer.
A, među uspješnim srednjoškolcima koji su zaslužili općinske stipendije je i Fatih Žgalj, odlikaš iz Prve bošnjačke gimnazije i osvajač brojnih priznanja i medalja iz fizike, matematike i geografije.
 – Ova nam stipendija služi kao dodatna motivacija u onome što volimo da radimo, bilo da je to nauka, umjetnost ili sport. Mi se bavimo time jer imamo volju i želju, a stipendija i novčana pomoć predstavljaju podstrek za nove izazove i uspjehe. Lijep je osjećaj kada znamo da imamo iza leđa našu lokalnu zajednicu, koja ima nadu u plodove našeg rada, kazao je Fatih koji je nedavno osvojio prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju iz fizike, a naredne sedmice mu slijedi federalno takmičenje.
U Općini Stari Grad će sljedeće sedmice biti dodijeljene i stipendije učenicima i studentima iz porodica boračke populacije, a to pravo stekla su 222 korisnika, za što će biti izdvojeno 200.000 KM. Svi korisnici će ugovore potpisivati u odvojenim terminima i po grupama kako bi se ispoštovale higijensko-epidemiološke mjere.
(studomat.ba)

Posljednji postovi