Otvoren poziv za 5 polaznika za obuku u Lidmanu, Češka Republika

Otvoren poziv za Trening kurs “ODRŽIVI UTICAJ”

Naziv projekta: ”Održivi uticaj”

Datum projekta: 05.2022. – 26.05.2022.

Organizacija pošiljaoca: ”BRAVO”

Mjesto: Lidman, Češka Republika

Starost učesnika: +18

Broj učesnika: 5

Radni jezik: engleski

Rok za prijavu: 03.04.2022.

Ovaj projekat finansira Evropska komisija kroz program Erasmus Plus. Ova publikacija odražava samo stav autora i Evropska komisija se ne može smatrati odgovornom za bilo kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj. Prema pravilima Erasmus+ organizatori će pokriti putne troškove, smještaj i hranu.

SAŽETAK

Ideja za kreiranje Erasmus+ kursa obuke Sustainable ImPACT potekla je sa jednom glavnom misijom – širenjem ideje da održivi način života vođen osnovnom ekološkom svešću uopšte ne mora da bude ekstreman način života i da može biti prilično lak i čak uštede novca za preduzimanje radnji za zaštitu životne sredine.

Stoga želimo okupiti mlade ljude iz 6 različitih zemalja kako bismo podučavali i dijelili s njima iskustva i dobre prakse vezane za održivost i rad s mladima. Želimo da učesnicima prenesemo što više praktičnih vještina i zajedno širimo misiju projekta dalje.

Zadatak za mlade u okviru projekta biće da nauče i podijele vještine kako bi izveli radionice i projekte o održivosti u svojim lokalnim zajednicama. Ne samo da će naučiti i podijeliti mnoštvo znanja o DIY-u, nultom otpadu i održivoj modi, kao i praktičnim vještinama, već će također naučiti i poboljšati svoje vještine za širenje ideja kao omladinski radnici.

CILJEVI PROJEKTA

Naučiti i podijeliti informacije o trenutnim ekološkim tendencijama u različitim zemljama, razumjeti utjecaj svakodnevnog djelovanja čovjeka na životnu sredinu i podijeliti među omladinskim radnicima što je više moguće znanja o temi održivosti.

Podijeliti sa omladinskim radnicima neke vještine vezane za održivi život i pružiti im inspiraciju kroz aktivnosti i dobre prakse koje pojedinci lako ostvaruju i koje mogu predati u svojim organizacijama i lokalitetima.

Podići svijest o temi održivog života u javnosti kroz kreiranje lokalnih radionica i njihovo medijaliziranje.

AKTIVNOSTI PROJEKTA

Teorijski dio: Omladinski radnici će razgovarati o izazovima životne sredine i različitim pitanjima u vezi sa održivošću. Razmišljat će o svojim lokalnim politikama prema održivosti i vidjeti kako se ta tema vidi u različitim zemljama. Oni će pripremiti prezentaciju o izazovima održivosti u svojim lokalitetima i podijeliti je s drugima.

Praktični dio: Nakon što podijelimo znanje i informacije, prelazimo na praksu – omladinski radnici će proći kroz praktične radionice o održivosti, kao što su DIY, zero waste i održiva moda.

Medijalizacija i širenje rezultata: Hajde da vidimo šta možemo učiniti da proširimo vijest! Želimo da maksimalno iskoristimo ono što naučimo zajedno tokom projekta. Stoga će omladinski radnici pomoći u ispunjavanju plana promocije projekta ne samo prije i za vrijeme obuke već i nakon. Oni će biti odgovorni da organizuju radionicu/projekat u roku od 3 mjeseca nakon obuke kako bi pomogli u širenju ishoda učenja i ideja projekta i implementirali ono što su naučili tokom obuke.

PROFIL UČESNIKA

Zainteresovan za održivost (idealno da ima iskustva za razmjenu)

Želi da organizuje projekat sa temom održivosti u budućnosti i traži inspiraciju i vođenje (kao pojedinac ili za organizaciju)

Želi poboljšati radionice i projekte o održivosti koje već provodi

Proaktivno će pomoći u ispunjavanju plana promocije projekta

Ima nivo engleskog jezika koji mu omogućava da se u potpunosti uključi u projekat i učestvuje u diskusiji

TROŠKOVI PROJEKTA

Sve troškove uključujući hranu, smještaj i aktivnosti snose organizatori. Međutim, postoje ograničenja za nadoknadu putnih troškova prema općim pravilima programa Erasmus+:

Češka: 0-170

Srbija, Bjelorusija, Francuska, Bosna i Hercegovina: 275€

Portugal, Jermenija: 360€

Naknada putnih troškova će se izvršiti nakon projekta. U slučaju prekoračenja limita putnih troškova, učesnik je dužan da sam pokrije razliku.

OVDJE SE PRIJAVITE
BRAVO – Application form

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.