Otvoren poziv za Malu školu za izgradnju mira

„Mala škola za izgradnju mira“ je obrazovna on-line platforma, koja pruža mogućnost svim zainteresiranim građanima i građankama da steknu znanja o društvenim procesima u postkonfliktnim društvima, kakvo je i Bosna i Hercegovina.

MŠIM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da učesnici pohađaju školu preko svog PC-ja, prijenosnog računala, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. On-line edukacija je učenje koje je potpuno prilagođeno suvremenom načinu života tj. nije vezano za mjesto i vrijeme i ne zahtijeva posebno informatičko znanje.Polaznici MŠIM na svom računalu gledaju i slušaju izlaganje predavača.
Škola traje tri od osam sedmica i sadrži osam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.Vrijeme pohađanja škole ovisi o individualnoj dinamici polaznika MŠIM-a.
Tematske cjeline su:
▪ Kultura mira, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja mira i transformacija konflikta, prof.dr. Zlatiborka Popov Mončinović
▪ Mir i socijalni pokreti, Aleksandra Letić
▪ Mediji i izgradnja mira, Emil Karamatić
▪ Uticaj društevnih mreža u procesima pomirenja, Almir Panjeta
▪ Uloga religije i izgradnja mira, Azra Ibrahimović, prof.dr. Mario Bernardić, Radivoje Krulj, Elma Softić Kunitz
▪ Edukacija za mir, prof.dr. Nerzuk Ćurak
▪ Izgradnja identiteta za pomirenje, mr.sc. Marko-Antonio Brkić

Kursevi

„Mala škola za izgradnju mira“ će polaznicima omogućiti da slušaju predavanja profesora i profesorki koji će kao iskusni graditelji i graditeljke mira, kroz osam tematskih cjelina.  Svaka tematska cjelina čini jedan predmet koji sadrži 5 kratkih predavanja. Na kraju perioda slušanja tematskih cjelina, učesnici i učesnice će imati rok od 14 dana da predaju završni esej na odabrane teme, nakon čega će im se dostaviti certifikat o završenoj on-line „Maloj školi za izgradnju mira“. Najbolji eseji će biti i nagrađeni.
  • KULTURA MIRA

  • EDUKACIJA ZA MIR

  • MEDIJI I IZGRADNJA MIRA

  • ULOGA RELIGIJE U IZGRADNJI MIRA

  • MIR I SOCIJALNI POKRETI

  • IZGRADNJA MIRA I TRANSFORMACIJA KONFLIKATA

  • UTICAJ DRUŠTEVNIH MREŽA U PROCESIMA POMIRENJA

  • VRIJEME PREDVIDJENO ZA PISANJE ESEJA

  • IZGRADNJA IDENTITETA ZA POMIRENJE

Dragi mirovnjaci i mirovnjakinje, novi ciklus “Male škole za izgradnju mira” počinje 19.4.2021. Registracija novih polaznika i polaznica je u toku. Zauzmite svoje mjesto.

Prijavite se ovdje.