Otvoren poziv za RIBA Norman Foster stipendiju

“Kao student dobio sam nagradu koja mi je omogućila da ljeto provedem putujući Europom i da proučavam zgrade i gradove iz prve ruke koje sam poznavao samo sa stranica knjiga. Bilo je to jedno oslobađajuće i uzbuljivo otkriće.

Danas je privilegija Fondacije Norman Foster podržati RIBA Norman Foster putujuću stipendiju, za koju se nadam da će imati trajno naslijeđe – nudeći šansu za pronalazak inspiracije i motivacije za generacije koje dolaze.” – Lord Foster
RIBA Norman Foster Traveling Scholarship nudi 7.000 funti studentu arhitekture koji demonstrira potencijal za izvanredna postignuća i originalno razmišljanje o pitanjima koja se odnose na održivi opstanak gradova i naselja.
2021. godine, kao odgovor na globalna ograničenja putovanja koja su postavljena radi suzbijanja širenja virusa COVID-19, prihvatat će se prijave za nacionalne prijedloge istraživačkih radova, kao i međunarodne prijedloge. Stoga studenti mogu predati prijedlog za istraživanje neke teme u svojoj zemlji ili u inostranstvu.
I nacionalni i međunarodni prijedlozi za istraživanje trebali bi se odnositi na održivi opstanak naših gradova i naselja i spadati u jednu od sljedećih tema:

  • Lekcije Iz Prošlosti Za Informiranu Budućnost
  • Budućnost Društva
  • Gustoća Naselja
  • Korištenje Resursa
  • Kvalitet Urbanog Života
  • Transport

Kriterijumi podobnosti
Da bi se kvalifikovali za prijavu, studenti moraju biti upisani i uspješno završiti najmanje prvu godinu profesionalne kvalifikacije iz oblasti arhitekture na jednom od univerziteta koje je pozvala RIBA.
Svaki pozvani univerzitet može predati samo jedan zahtjev za stipendiju jednog od svojih trenutnih studenata, a svaki univerzitet bira svoj način odabira svog kandidata.
Pogledajte listu škola koje je RIBA pozvala na učešće.
Kako se prijaviti?
Kada ih univerzitet odabere, kandidati će morati predati sljedeće:

  • Jedan Popunjen Obrazac Za Prijavu Koji Potpisuju Student I Dekan Fakulteta (RIBA-Norman-Foster-Scholarship-2021-Application-Form-FINAL)
  • Jedan Plakat Formata A1 U Pdf Datoteci S Detaljima Prijedloga (Tema, Cilj, Lokacije). Podnosioci Prijava Imaju Ograničenje Od 500 Riječi Za Tekstualni Dio, A Slike Bi Trebale Biti Visoke Rezolucije.

Potpuni detalji postupka prijave mogu se naći u smjernicama na početku prijavnog obrasca.
Popunjene prijave (uključujući obrazac za prijavu i A1 ‘poster’) moraju se dostaviti putem neke od web stranica za prenos datoteka (kao što je WeTransfer) na gillian.harrison@riba.org do 17:00 (GMT) u petak 28. maja 2021. godine.
Prijave pristigle nakon ovog vremena neće biti prihvaćene.
Početak perioda putovanja za uspješnog podnosioca zahtjeva podliježe potvrdi dotične vlade da se na navedeno putovanje može sigurno krenuti. Prije putovanja, od uspješnog kandidata morat će se izvršiti procjena zdravstvenog rizika koja ispunjava odobrenje RIBA-e i Fondacije Norman Foster.
Prethodni RIBA Norman Foster stipendisti
2007: Ben Masterton-Smith – Arhitektonska škola Bartlett (UCL), UK
2008: Faizan Jawed – Rizvi College of Architecture, Mumbai, Indija
2009: Amanda Rivera – Universidad del Bio Bio, Čile
2010: Andrew Mackintosh – Univerzitet Robert Gordon, UK
2011: Sahil Bipin Deshpande – Arhitektonski fakultet Rizvi, Mumbai, Indija
2012: Thomas Aquilina – Edinburška škola za arhitekturu i pejzažnu arhitekturu, UK
2013: Sigita Burbulyte – Univerzitet Bath, Velika Britanija
2014: Joe Paxton – Arhitektonska škola Bartlett (UCL), UK
2015: Charles Palmer – Univerzitet u Sheffieldu, UK
2016: Abel Feleke – Univerzitet zapadne Australije, Australija
2017: Chloe Loader – Univerzitet u Lincolnu, Velika Britanija
2018: Steven Hutt – Univerzitet u Greenwichu, Velika Britanija
2019: Siti Nurafaf Ismail – Univerzitet u Malaji, Malezija
2020: Iulia Cistelecan – London School of Architecture, Velika Britanija
Kontakt
Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovom stipendijom ili postupkom prijave, možete se javiti na e-mail gillian.harrison@riba.org.
Informacije o ovom konkursu možete pogledati i na ovom linku.