OTVOREN POZIV ZA UPIS POLAZNIKA EDUKACIJE “MOJ BUDŽET, MOJA INICIJATIVA”

Omladinski pokret “Revolt” i Fondacija Friedrich Ebert raspisuju javni poziv za upis mladih aktivista/ica sa područja Grada Tuzla na vikend edukacije pod nazivom “Moj budžet, moja inicijativa”, jednodnevnim radionicama posvećenim praćenju budžeta Grada Tuzla. Riječ je o četiri jednodnevne radionice koje za cilj imaju približiti pojam budžeta, način donošenja odluka, kao i oblike neposrednog učešća mladima kako bi doprinijeli povećanom učešću mladih iz Tuzle u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Edukacije će se izvoditi kroz jednodnevne radionice tokom maja i juna 2023. godine. Nakon završetka, svi polaznici će dobiti povrdu o završenoj edukaciji, te mentorsku podršku za realizaciju svojih zagovaračkih inicijativa. Od svih polaznika/ca se očekuje učešće na svakom zakazanom terminu. Predavači/ce će biti renomirani domaći i regionalni stručnjaci iz polja aktivizma, ekonomije i prava.

Aktivnosti počinju u maju, a timeline programskih aktivnosti moguće je pogledati ispod:
1. modul: Budžet Grada Tuzla 20.05.2023.
2. modul: Neposredna demokratija 27.05.2023.
3. modul: Rješavanje problema 03.06.2023.
4. modul: Lobiranje i zagovaranje 17.06.2023.

Poziv je otvoren za sve koji/e ispunjavaju sljedeće uslove:
– mlada osoba (18-25) iz Tuzle i okoline
– otvorenost za aktivan rad i izvršavanje dodijeljenih zadataka
– poželjan raniji društveni angažman

Edukacija je intenzivan, petosedmični program osmišljen s ciljem obrazovanja i motivacije mladih koji imaju potencijal da postanu pokretači promjena u društvu i naprave svoju lokalnu zajednicu dostojnom mladog čovjeka.

Program ima za cilj obrazovati mlade aktiviste po principima angažiranog učenja u zajednici i sastoji se od tri osnovna segmenta:
– interaktivni tematski moduli sa pažljivo odabranim oblastima učenja,
– simulacija procesa donošenja odluka
– realizacija zagovaračke inicijative kroz dvomjesečnu mentorsku podršku

Troškove pohađanja programa za sve polaznike/ce snose organizatori.

Prijave su otvorene do ponoći 07.maja 2023. godine putem linka.
Na osnovu sadržaja pristiglih prijavnica, komisija za odabir polaznika/ca će napraviti selekciju. Požurite, jer je planiran upis 20 polaznika/ca koji su spremni proći svaki od modula.

Dodatne informacije o edukacijama “Moj budžet, moja inicijativa” dostupne su na web
stranicama www.op-revolt.org i www.fes.ba, putem e-maila: revolt.tuzla@gmail.com ili na broj
telefona +38762355326.

Čekamo vas!

 

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“