Otvorena izložba “Ovdje i sada”: Upoznajte glumce koji studiraju na sarajevskoj akademiji

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Ovdje i sada” čiji je cilj da javnosti predstavi 31 glumca i glumicu sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Umjetnički izražaj glumaca prikazan je kroz objektiv fotografkinje Zlate Hodžić i plakate predstava grafičkog dizajnera Ismara Žalice, čiji su zajednički napori satkani u umjetnost koju stvaraju.
Hodžić i Žalica sarađuju već jako dugo, a “Ovdje i sada” je njihova prva zajednička izložba nakon koje zajedno planiraju predstaviti još jedan projekat.
“Ovdje i sada” je nastala kao odgovor na pandemijsko zatišje i potrebu da se prostori kulturnih institucija vrate publici, kaže jedna od autorica projekta Ifeta Lihić.
“Kolegica Amina Hujdur i ja bavile smo se, u nekoliko navrata, umjetnošću, umjetnicama i umjetnicima te pričama koje ne pripadaju nacionalnim kulturnim kanonima (ili su interpretirani sa ciljem da im se pod svaku cijenu da nacionalni predznak) i prema tome nisu često zastupljeni u javnom prostoru”, kaže.

Izložbom “Ovdje i sada” počinje novi ciklus propitivanja umjetnosti i kulture Bosne i Hercegovine sa fokusom na mlade stvaraoce.
“Također, zadovoljstvo nam je najaviti da nastavljamo suradnju sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, te ćemo se u narednim projektima baviti promocijom alternativnih umjetničkih formi kroz prizmu ljudskih prava i inklukzije marginaliziranih skupina kada je u pitanju kulturnoumjetnička scena. Prostori poput muzejskih moraju biti prostori kulturne inkluzije, a Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izložbom fotografija i umjetničkih plakata Zlate Hodžić i Ismara Žalice svoja vrata otvara u svrhu promocije mladih glumica i glumaca sarajevske Akademije scenskih umjetnosti”, istakla je Lihić.

Izložba će predstaviti portrete i rad glumaca i glumica Lejle Pajić, Ide Keškić, Denija Mešića, Nedima Džinovića, Ive Šimić, Dine Bajrovića, Lazara Dragojevića, Martine Mandek, Nadine Mičić, Anje Drljević, Filipa Radovanovića, Ivone Baković, Fatime Kazazić-Obad, Tee Šimić, Kerima Čutune, Ene Husić, Almira Zoletića, Simonide Mandić, Matee Mavrak, Anete Grabovac, Amile Terzimehić, Matee Marušić, Aleša Kranjeca, Marka Braića, Ene Kurtalić, Zorana Dragićevića, Maje Mirele Jurić, Nadie Cvitanović, Edisa Bilića, Karle Matošić i Lidije Kordić.
Izložbu možete posjetiti do 31. decembra 2020. godine radnim danima i subotom od 10:00 do 17:00 sati. Podržala ju je Općina Centar Sarajevo. Posjetitelje se moli da prilikom posjete ovom događaju poštuju epidemiološke mjere.
(klix.ba)
 

Posljednji postovi