Otvorene prijave za najveće IT takmičenje srednjoškolaca

Takmičenje će se održati 7. maja, u organizaciji JU Gimnazije Edhem Mulabdić Maglaj, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj i jedne od najvećih IT kompanija u BiH, NSoft-a.

Otvorene prijave za najveće IT takmičenjesrednjoškolaca IT Challenge, najveće IT takmičenje u BiH za srednjoškolce, nakon pauze od dvije godine ponovo se organizira u Maglaju. Fond nagrada je 4.000 KM, a svoje timove mogu prijaviti srednje škole iz cijele BiH.

Takmičenje će se održati 7. maja, u organizaciji JU Gimnazije Edhem Mulabdić Maglaj, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj i jedne od najvećih IT kompanija u BiH, NSoft-a.

Ovo je sedmo izdanje natjecanja koje je od svoje prve godine okupilo na stotine mladih informatičara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Obzirom na pauzu koja je nastala uslijed pandemije COVID-19, organizatori su istakli da ove godine očekuju iznimnu posjećenost i nadaju se da će iskustvo i znanje koje će natjecatelji ponijeti biti korisno za njihove buduće karijere i obrazovanje.

Pored natjecateljskog dijela, sudionici će imati priliku čuti i predavanja iskusnih programera, te tako dobiti direktan uvid u posao u IT industriji, koja slovi za najbrže rastuću u našoj zemlji. Također, isti dan će biti organizirana i predavanje za profesore na temu najbitnijih znanja koja učenici trebaju usvojiti tijekom srednje škole, a koja će im olakšati buduće učenje i rad u IT industriji.

”Cilj nam je da na jedno mjesto okupimo što veći broj budućih IT genijalaca i nositelja ovog sektora u budućnosti. Natjecanja ovog tipa će pomoći i učenicima i nastavnicima u međusobnom umrežavanju, te razmjeni znanja i iskustava, koje u konačnici može značajno doprinijeti razvoju IT obrazovanja u našoj zemlji. U proteklih šest izdanja u natjecanju je sudjelovalo nekoliko stotina učenika iz cijele zemlje, i želimo nastaviti istim tempom”, rekli su organizatori.

takmičenjei prateća predavanja će biti cjelodnevni događaj 7. maja ove godine, a saznati više informacija i prijaviti svoju ekipu možete putem ovog linka.

bljesak.info

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Posljednji postovi