Otvorene prijave za radionicu ‘Vizija skate park’ u Mostaru

Otvorene su prijave za novu radionicu za mlade u organizaciji Street Arts Festivala (SAF) Mostar u partnerstvu s OKC Abrašević u okviru koncepta “The Future of Public Spaces”.


Organizatori pozivaju sve zainteresirane studente arhitekture i urbanizma, dizajna interijera, skatere, umjetnike, učenike srednjih škola, kao i sve druge zaljubljenike u skate kulturu na radionicu “Vizija skate park” koja će se od 12. do 16. jula održati u OKC Abrašević u Mostaru, saopćeno je iz SAF-a.
Riječ je o prvoj fazi u okviru koje će se mapirati potencijalne lokacije u Mostaru gdje bi se jednog dana mogao izgraditi skate park, a u okviru radionice cilj je također mlade osnažiti te motivirati i educirati o načinima kako bi se mogao i trebao koristiti potencijal javnih prostora.
Ovom radionicom počet ćemo s kampanjom koju odavno želimo pokrenuti s obzirom da bi Mostar kao urbana sredina trebao imati skate park. Zajedničkim radom učesnika iz različitih oblasti cilj je uobličiti konceptualno rješenje te da se istovremeno mladi uključe u osnaživanje urbane kulture, a samim tim i u razvoj lokalne zajednice, ističu organizatori.
Produkt ovog programa bit će finalno rješenje skate parka koje ujedno predstavlja prvi korak u njegovoj potencijalnoj realizaciji u budućnosti te koje će također biti predstavljeno i nadležnima na razmatranje.
Voditeljice radionice su osnivačice udruženja “Fora”, arhitektice Enida Šetka i Esma Šantić, a program se realizira uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), navodi se u saopćenju.
(studomat.ba)